• 7

Od ideje do nacionalne kampanje: Nemice hoće da im vlada plati za sav "kućni posao" iz karantina

Ideja je potekla od arhitekte Karin Hartman, iz nemačke pokrajine Saksonije, majke troje dece, koja je pozvala žene sa istim ili sličnim iskustvom

  • 7
Rerna, ciscenje rerne, pranje, ribanje

Foto: Shutterstock

Grupa žena iz Nemačke odlučila je da vladi te zemlje ispostavi račun za, kako su navele, dodatne poslove koje su bile prinuđene da rade u vreme karantina, uvedenog zbog pandemije.

Reč je o ženama koje su zaposlene, imaju svoju profesiju, ali su u vreme blokade pored svog posla "od kuće" morale dodatno da se brinu o deci, da im pomažu u učenju i pisanju domaćih zadataka, da kuvaju, peru, peglaju i da, kako su navele, po potrebi "budu psiholog" mužu ili deci.

Tokom karantina su obavljale sve one poslove, koje inače obavljaju nezaposlene domaćice, plus svoj redovni posao. Ideja je potekla od arhitekte Karin Hartman, iz nemačke pokrajine Saksonije, majke troje dece, koja je pozvala žene sa istim ili sličnim iskustvom.

Formirale su grupu "Računi roditelja za korona virus", koja je na socijalnim mrežama postigla uspeh i ima sve više članova. Od simboličnog gesta, ideja je prerasla u nacionalnu kampanju koja ima za cilj da ukaže na važnost, ali i ekonomsku cenu posla koji se obavlja unutar kućnih zidova.

Karin i ostale majke, članice ove grupe, smatraju da je posao koje su radile kod kuće u vreme karantina bio "dodatni a neplaćeni posao", koji je mnogima od njih oduzeo vreme za profesionalni rad.

Članica grupe, Patricija Kamarata (poznata blogerka) ističe da kampanja ima za cilj da ukaže na važnost nevidljivog i svakodnevnog rada onih koji brinu o drugima i svojim porodicama.

Na svojoj "fakturi" Patricija je napisala: "Obuka i pomoć deci, od 17. marta do 15. maja, ukupno 22.296 evra za uloženo vreme, uključujući i troškove materijala, struje, vode i grejanja".

Račun je ispostavila i Andrea Reif, blogerka i zaposlena majka troje dece iz Minhena, koja procenjuje da joj država duguje 12.423,60 evra za šest nedelja dodatnog rada.

"Ja sam majka. Ja sam ekonomska sila u ovoj zemlji i želim da me kao takvu smatraju u ovoj državi", napisala je na svom blogu Reif.

Nadoknade koje su tražile majke još uvek nisu isplaćene, međutim, otvorile su široku raspravu na nacionalnom nivou. Uspehu grupe doprinosi i činjenica da su se u grupu i javnu debatu uključile poznate ličnosti iz kulture, poslovne žene, umetnice, pisci.

Međutim, nisu svi prihvatili ovu ideju, mnogi su kritikovali grupu žena koje traže da budu plaćene za dodatni, a nepriznati posao, koji su obavljale uz svoju profesionalnu obavezu.

Kritikuju ih najviše nemačka udruženja i organizacije patrijahalne orjentacije, političari konzervativnog usmerenja, i deo intelektualaca po kojima je "rad u kući i za porodicu", kako su naveli, prirodna obaveza žene.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    To samo dokazuje da su sebican i hladan narod kojem nije stalo ni do svoje dece vec samo do para.Tesko im sopstvenu decu odgajati.

  • Milica

    Boze dragi,da li treba neko da mi plati sto sam provela dva meseca sa svojom decom?! Ja to ne razumem.

  • Crni

    Za neke bolesti stvarno leka nema

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke