• 3

Na ivici snage: Na poljima trunu ljudska prava, a ne voće i povrće

Uputili su apel potrošačima da, u znak solidarnosti, kupuju voće i povrće kod malih prodavaca, a ne u supermarketima

  • 3

Njihov status je već duže vreme predmet rasprave / Foto: Pixabay

Strani radnici koji žive i rade na italijanskim poljoprivrednim dobrima za danas su najavili štrajk.

- Mi smo dobrodošli kada treba brati tikvice i paradajz za velike distributere, ali smetamo kada tražimo svoja prava - izjavio je koordinator sindikata, koji zastupa interese poljoprivrednih radnika, Patrik Konde, poreklom iz Konga.

Kako piše italijanska štampa, najveći deo poljoprivrednih radnika su stranci bez dozvole boravka: procenjuje se da ih ima između 300 i 600 hiljada.

Njihov status je već duže vreme predmet rasprave, a u parlamentu je pre desetak dana usvojena odluka o regulisanju njihovog statusa na tri meseca. Između ostalog, više o tome pročitajte OVDE.

Poljoprivredni radnici, međutim, štrajkuju jer je najnovijom merom regulisan status samo trećine ukupno prisutnih stranaca koji žive i rade u Italiji, i to samo na određen period.

Bune se i zato što moraju da rade u jeku pandemije virusa Covid-19, a pritom im nije obezbeđena nikakva zaštitna oprema čime je, kako kažu, njihov inače dramatičan položaj dodatno otežan.

Konde, koji ima italijansko državljanstvo, izjavio je da "zastupa interese ljudi, žena i dece, nevidljivih i nezamenjivih na poljoprivrednim imanjima, koji zbog svog nerešenog statusa predstavljaju najslabiju kariku u industriji proizvodnje hrane". Dodaje da su "izloženi ucenama velikih distributera".

Uputili su apel potrošačima da, u znak solidarnosti, kupuju voće i povrće kod malih prodavaca (bar ova dva dana), a ne u supermarketima koji su deo onih grupa, koje život i rad stranih radnika čine nepodnošljivima.

Video: Jako nevreme zahvatilo unutrašnjost Istre

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    21. maj 2020 | 15:45

    Eto to je ta EU. Tolika prica o ljudskim pravima, legalitetu, ligislativama, vladavini prava, poglavljima, a na poljima moderno roblje ko pre 2000 godina.

  • Zex

    21. maj 2020 | 17:33

    E takva nam se Eu u Srbiji smesi. Trunu ljudska prava na svakom koraku, od kuce,ulice, vode, vazduha ,njiva, zivota..... Nema covek ni za sta oravo osim sto mora da bude zamorce kako politicarima tako i raznim bioloskim drustvima. Srbija je davno postala poligon u kojoj se testiraju razni otrovi nad ljudima, testira se koliko covek moze da trpi, na nama se razne bolesti ispituju, tehnologije itd. E ta EU hoce da bude u Srbiji

  • Jovan

    22. maj 2020 | 09:40

    Nisam za ulazak u E . U .odem da kupim kod malih proizvođača onda uvidim da ja sa svojom penzijom a i ljudi sa svojim platama nemožemo da platimo cenu koji oni traže oni rađe bace nego da snize cene !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>