• 25

Skočilo gorivo kod komšija, kakva je cena kod nas jutros, treba li vozači da brinu?

U zemljama regiona drastično skače cena goriva

  • 25
gorivo benzin filter Foto: Shutterstock

Sve vrste naftnih derivata u Crnoj Gori od utorka će najverovatnije poskupeti za oko pet centi, pišu tamošnje Vijesti.

To bi trebalo da bude prvo osetnije poskupljenje u ovoj godini tokom koje su poslednjih meseci, usled epidemije novog virusa korona, cene svih vrsta goriva padale.

Procena je da će cena benzina evrosuper 95 porasti sa 99 centi na oko 1,04 eura za litar, a evrosupera 98 sa 1,03 na oko 1,08 evra. Sadašnja cena evrodizela od 89 centi po litru mogla bi da bude uvećana na oko 94 centi, a lož ulja sa 85 na oko 90 centi.

U očekivanu kalkulaciju nisu uračunate cene sa regionalnog tržišta Mediterranean Platt’s Ground od juče, ali gotovo dvonedeljni prosek kretanja cena naftnih derivata ukazuje na to da ovo može biti ostvareno, odnosno da će poslednji dan trgovine biti bez većeg uticaja.

Cene će zvanično biti saopštene u ponedeljak, a važe od utorka.

Prilikom poslednjeg usklađivanja cena u Crnoj Gori, litar obe vrste benzina je poskupeo za cent, dok su cene dizela i lož ulja ostale nepromenjene.

Maksimalne maloprodajne cene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedeljka, u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa evra i američkog dolara.

I u Hrvatskoj rastu cene goriva i to drugu nedelju zaredom. Tako je cena litra eurosupera 95 porasla šest lipa i sada se kreće oko 8,17 kuna. Cena litra eurodizela  porasla je 12 lipa i sada se kreće oko 7,84 kune. Litar atigasa zadržala je istu cenu kao i prošle nedelje, dakle kreće se oko 3,84 kune.

Na našim pumpama, kako smo se i sami jutros uverili, cene se nisu menjale. Tako se litar benzina i dalje prodaje po ceni od 123 dinara,  a dizela za 134.

Kako su ranije rekli sagovornici našeg portala, vozači u Srbiji još nemaju razloga za brigu, pošto cene goriva na pumpama u našoj zemlji ne bi trebalo značajnije da se menjaju barem još nekoliko meseci, a prema nekim procenama i do kraja ove godine.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    23. maj 2020 | 12:22

    Bas me briga hoce li poskupljavati.U BiH je uvek 35 dinara jeftinije,a meni je blizu,mogu da sipam kad pozelim!

  • Drasko

    23. maj 2020 | 13:25

    Pa kod njih je i sa tim skokom cena i dalje jeftinije nego kod nas, zato ja predjem Drinu i sipam dizel po 70 din.

  • Olga

    23. maj 2020 | 12:50

    Ne zanima me koliko kosta benzin u CG-niti cu ici na more kod njih-ima mora i u Grckoj,Bugarskoj......hvala jim puno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>