• 6

Čiji će radijatori biti hladni? Amerikanci proteruju ruski gas

Trenutno se industrija škriljaca suočava sa velikim problemima

  • 6
Turk Stream, turski tok, gasovod

Foto: Profimedia

Pod maskom brige za energetsku bezbednost Evrope, SAD planiraju da podrže zemlje članice Inicijative tri mora kako bi realizovali zajednički cilj - smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa i kako bi progurali na evropsko tržište američki gas.

Eksperti objašnjavaju da Vašington pokazuje interesovanje za Inicijativu tri mora samo iz ličnih interesa, jer SAD pokušavaju da primoraju evropske zemlje da izgrade novi sistem za transport gasa i proguraju svoj znatno skuplji gas.

- Trenutno se industrija škriljaca suočava sa velikim problemima u poređenju sa isporukama gasa kroz cevovode. Tendencije su takve da američki tečni prirodni gas ima konkurenciju u ovom sektoru proizvodnje, jer pored ruskih proizvođača, tečni prirodni gas (LNG) se sada proizvodi i u Australiji i u Katar - ocenjuje ruski stručnjak za energetiku Aleksandar Pasečnik.

Analitička služba američkog Kongresa pripremila je izveštaj o Inicijativi tri mora, u kome analitičari skreću pažnju na mogućnost proširenja saradnje sa učesnicima tog projekta i u kome se ističe da ciljevi Inicijative tri mora zadovoljavaju brojne široke ciljeve SAD na polju bezbednosti i ekonomije.

U izveštaju se naglašava da u poslednjih nekoliko godina neki članovi Kongresa pokazuju sve veće interesovanje za energetsku bezbednost Evrope i da streme ka smanjenju njene energetske zavisnosti od Rusije, kao i na izvozu američkog tečnog prirodnog gasa.

- Debata o podršci Inicijativi tri mora je više pokušaj, nego stvarni korak. Možete da diskutujete o bilo čemu, ali uslovi na tržištu su takvi da je LNG sada vrlo jeftin, kao i gas na spot tržištu. ''Gasprom'' je fleksibilan u svojim pristupima, ali svejedno, gasovodne strategije uvek pobede - kaže Pasečnik.

Kako se navodi, Inicijativa tri mora je politička je platforma zemalja članica EU sa prostora između Baltika, Jadrana i Crnog mora, koji su osnovale Poljska i Hrvatska 2015. godine sa ciljem da yemlje članice više sarađuju u oblasti infrastrukture, energetike i bezbednosti.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    24. maj 2020 | 14:32

    Ajde AMERI, UBEDILI STE SVE DA JE BOMBARDOVANJE KORISNO ZA NAS. SADA HOCETE DA PRODATE UCENAMA VAS GAS. SKUPLJI. DA MI SMO VEVERICE.

  • Razna sreća

    24. maj 2020 | 19:07

    Znači, sve što je iz Rusije to je nebezbedno a što je iz Amerike to je bezbedno. Pa i jeste! Ako kupiš nešto što nije amerikansko možeš imati problema i onda nije bezbedno a ako kupiš od njih nema problema i to je bezbedno.

  • Mk

    24. maj 2020 | 16:10

    Naši su već poodavno,hladni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>