• 9
 ≫ 

Uprava za trezor je jutros krenula sa isplatama: Građani će dobiti svojih sto evra do 7. juna

 ≫ 

Za tu pomoć, država je izdvojila oko 600 miliona evra

  • 9
Sto evra, 100 evra, evri, pare, novac, devize, biznis, štednja

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali istakao je jutros da danas počinje isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra - građanima koji su se prijavili, kao i da je završena isplata za dva miliona penzionera i primalaca novčane socijalne pomoći.

- Prijavilo se više od 4 miliona ljudi, što je uz penzionere i primaoce novčane socijalne pomoći ukupno 6 miliona građana Republike Srbije. Tražili smo pravu meru pomoći, koja će im pomoći da pokriju neke troškove, da imaju novca da kupe ono što možda do sada nisu mogli. To se vraća našoj privredi - rekao je Mali, i dodao da je za tu pomoć država izdvojila oko 600 miliona evra.

Uprava za trezor je jutros krenula sa isplatama.

 

- Po 500.000 građana dnevno će dobijati uplate od 100 evra. Oni će do 7. juna biti isplaćeni. Pokazali smo koliko smo kao država ozbiljni i na ovaj način to i dokazujemo - rekao je on.

Ministar je ponovio da država prvi put u istoriji pomaže, da ima dovoljno novca.

- Nije to mala pomoć, svi smo mi manje ili više pogođeni, a ovim želimo da pokažemo da država najveći teret krize izazvane virusom korona preuzima na sebe. Pomoć podrazumeva i garantnu šemu, isplatu minimalne zarade... Država je ranije bila ekonomski slaba, više je vodila računa o sebi, puštala je privatnike da se snalaze kako znaju i umeju, a sada to više nije tako - istakao je on.

Mali je poručio da je jaka privreda pokretač ekonomije svake zemlje, a da je osnovni cilj mera bilo očuvanje radnih mesta i proizvodnje. Kada je reč o isplati minimalne zarade, podsetio je da se ta mera odnosi na pomoć privredi, ali da novac ide direktno na račune zaposlenih.

Kako je dalje naveo, Srbija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila stopu rasta od 5 odsto, dok je istovremeno pad u evrozoni bio 3,3 odsto.

- Šta god da radimo u ovom trenutku, udeo javnog duga u BDP-u neće preći 60 odsto. Istovremeno, Italija ide na 175, Francuska na 100 odsto. U ovom trenutku je sve dozvoljeno, samo da privreda ne staje, da se sačuvaju radna mesta, proizvodni kapaciteti, da se kriza ne prolongira. Mi smo spremni da se borimo za naše investicije, za oporavak naše privrede, a paralelno pričamo sa međunarodnim finansijskim institucijama - naveo je Mali.

Istakao je da se narednih dana očekuje otvaranje nekoliko fabrika, jer strani investitori ne odustaju od ulaganja.

Video: Mali: Danas počinjemo s isplatama od 100 evra, pola miliona građana dnevno će dobijati novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>