• 0
 ≫ 

Huavej nastavlja da raspiruje vatru: "U hladnom ekonomskom ratu, Kina bi mogla da izgubi mnogo više"

 ≫ 

"Mnoge države čije ekonomije nisu jake moraće da donesu teške odluke, a te odluke će koštati sve više", smatra Ijan Bremer

  • 0
huavej, telefon

Amerikanci će pokušati da Huavej učine manje privlačnim / Foto: Pixabay

- Siromašne zemlje mogle bi da se nađu pred teškim odlukama kada je reč o njihovoj saradnji s Huavejom, ako u sukobu SAD i Kine nastane situacija "ili si sa nama ili protiv nas" - smatra Ijan Bremer, predsednik Eurasia grupe, svetske korporacije za procenu geopolitičkog rizika.

Mnoge države čije ekonomije nisu jake moraće, kaže on, da donesu teške odluke, a te odluke će koštati sve više, kako vreme bude odmicalo.

- To bi mogle da budu čak i Italija, Grčka i mnoge balkanske države - ukazuje Bremer i, prema saopštenju CIRSD, dodaje da je problem što siromašne države vide Huavej kao jeftinu alternativu, dok ne postoji američka alternativa.

- Amerikanci će pokušati da Huavej učine manje privlačnim - smatra on.

Njihova strategija se, kaže, zasniva na stavu "mi smo najmoćnija država sveta, naše tehnološke kompanije su dominantne, izvozimo energiju i hranu, imamo globalnu valutu i ako nas prevarite, to će vas boleti, a ako ste nam saveznici, onda morate da radite mnogo više sa nama".

Bremer je naveo da "Kina nije Iran", i da će uzvratiti udarac ako je Amerika ekonomski napadne, što ne mora da znači da će izbiti treći svetski rat, jer Kina nije svetska vojna sila, nego regionalna.

- Kina, međutim, može da izgubi mnogo više od Amerike, koja ima veće šanse za pobedu u ekonomskom hladnom ratu. Taj rat za Kinu znači zatvaranje tržišta SAD, Japana i bogatih evropskih država. Kineski sistem bi u tom slučaju mogao da implodira, jer će biti oslonjen prvenstveno na domaću potrošnju, a moraće da izdržava i čitav sistem neefikasnih državnih preduzeća - rekao je Bremer, prema saopštenju CIRSD-a.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>