• 10

Mali: "U narednim danima izlazimo s merama koje će podstaći novo zapošljavanje"

Za 100 evra pomoći prijavilo se oko 4 miliona građana, što uz penzionere i primaoce socijalne pomoći, čini šest miliona

  • 10
MINIMALAC KONFERENCIJA MALI SINIŠA MALI

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Jutros smo napravili presek. Za 100 evra se prijavilo 4 miliona i 26 hiljada građana, što je veliki uspeh ovog dela ekonomskih mera, koje su vezane za smanjenje negativnih posledica korone. Nismo očekivali ovakav odziv, ali sam zadovoljan što je toliki. Ovo je jedna ekonomska mera kojom smo želeli da podržimo građane, i da im pokažemo koliko smo stabilni - rekao je Siniša Mali danas, gostujući na B92.

Do 5. juna traju prijave, a do 7. juna je isplata novca.

Ova mera je, kako kaže Mali, apsolutno ekonomska, a ne populistička. "To je mera koju su primenile najrazvijenije zemlje sveta, Japan, SAD, Singapur". Ministar je dalje istakao da će tim novcem građani kupiti nešto što se mora proizvesti, pa se tako polako pokreće i proizvodnja.

- Mali broj zemalja je smogao snage da svoje građane podrži ovako. Ni na koji način nismo ugrozili stabilnost naših finansija, čuvamo radna mesta i nemamo milione nezaposlenih - rekao je Mali.

Dotakao se i kreditne linije MMF-a, i istakao da "Srbija i da hoće, ne može da se zaduži po kamatnoj stopi od nula odsto, jer ne spada u najsiromašnije zemlje sveta kao što su Avganistan, Mauritanija, Tadžikistan, Kamerun, Čad, Kongo, Gabon, Malavi".

- Kada je kriza počela, rekli smo da ćemo svim zdravstvenim radnicima povećati platu, što smo i uradili. Svim penzionerima smo dali jednokratnu novčanu pomoć, što smo takođe isplatili. Sva preduzeća su izabrala pomoć da ne plaćaju poreze i doprinose na zarade i porez na dobit, a država plaća 3 meseca minimalnu zaradu za veliki broj građana - rekao je Mali dalje u intervjuu.

Osim toga, ponovo je istakao da je važno što udeo javnog duga u BDP-u, ni sa 2 milijarde preusmerenih para, nije prešao 60 odsto.

- Mesec i po dana je trajalo vanredno stanje, gotovo sve se zatvorilo, a mere države traju tri meseca. I dalje, svi oni ne plaćaju kredite. Da ne zaboravim jeftine kredite i garantnu šemu, u naredne tri godine - kazao je Mali. Ipak, dodao je da je svestan da neće svako uspeti da se izbori s krizom.

- Najveći deo privatnika nastaviće da raste i zapošljava. Svima smo dali šansu, što se do sada u istoriji nikada nije desilo. Državni sektor je ostao stabilan, nije bilo ni smanjenja plata. Naša ekonomija će pasti najmanje u Evropi, a verovatno ćemo biti na pozitivnoj nuli.

Prema njegovim rečima, "visoka stopa rasta znači više otvorenih fabrika, više puteva, veće plate i penzije".

- U decembru prošle godine smo ostvarili prosečnu platu iznad 500 evra. Prestigli smo zemlje za kojima smo zaostajali. Sutra je sastanak u PKS, sa predstavnicima ugroženih sektora. Napravićemo neki dogovor i izaći sa konkretnim merama, pri čemu, preduzeća iz ovih delatnosti već koriste neke podsticaje - kaže Mali.

- Ono što je vrlo važno, u narednih 10 do 15 dana izaći ćemo s dodatnim merama za podsticanje novog zapošljavanja. Imamo mnogo onih koji su se vratili iz inostranstva ili su izgubili posao tokom krize - naveo je ministar finansija.

Video: Mali: Danas počinjemo s isplatama od 100 evra, pola miliona građana dnevno će dobijati novac

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TT

    Normalno da je veliki odziv!!!Znate li vi koliko je ljudi ostalo bez posla pocetkom pandemije???Samo mi nije jasno zasto jos uvek u postama ne isplacuju tih 100evra????

  • 111

    Gospodine ministre, dodjite u Kruševac, da vidite kako radi Poreska uprava, ko placa PDV a ko ne ( cini mi se da zakon nije isti za sve, bar u Kruševcu). Ako uopšte čitate ove komentare 😤

  • FUT

    Nemojte ko boga vas molim, evo mi u Zaječaru jedva smo našli 2000 radnika da popunimo sva radna mesta u novoj fabrici koju ste otvorili januara meseca.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke