• 0

Austrija sprema nov zakon: "Ne smemo biti naivni, investitori su već krenuli u šoping ture"

Investicije koje predviđaju udeo veći od 10 odsto moraju biti odobrene od države

  • 0
austrija

Austrija / Foto: Pixabay

Ministarka privrede Austrije, Margarete Šrambek, najavila je danas zakon kojim bi se zaštitile domaće kompanije od preuzimanja iz inostranstva.

Prema nacrtu zakona, koji će ovih dana biti upućen na razmatranje, predviđa se obaveza odobravanja investicija iz trećih država od udela od 25 odsto.

U oblastu odbrane, energetike, digitalne infrastrukture, vodoprivrede, podataka, nauke i razvoja, na primer vakcina, lekova, kao i medicinske opreme, investicije koje predviđaju udeo veći od 10 odsto moraju biti odobrene od države.

Ministarka je kao primer, iz oblasti u kojoj je potrebna delotvorna kontrola, navela kompaniju "Themis Bioscience", koja radi na razvoju vakcine protiv korone, a koja je ove nedelje prodata američkom koncernu "Merck & Co".

- Naravno da želimo i dalje investitore, ali u budućnosti želimo da imamo mogućnost da utičemo na prodaje - objasnila je Šrambek. Podsetila je da kontrole investicija postoje u SAD, Kini i EU.

Austrija, prema njenim rečima, ne sme biti naivna jer su investitori već krenuli u "šoping ture", tražeći interesantne kompanije po jeftinoj ceni. Šrambek smatra da Kina i SAD imaju jasan plan, a to je da se povuče "znanje" iz Evrope.

- Tome želimo da stanemo na put - kazala je ona.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>