• 6
 ≫ 

Za sve je "kriva" korona: 5 svetskih milijardera je drastično uvećalo svoje bogatstvo

 ≫ 

Ukupno su zaradili oko 72 milijarde dolara za vreme pandemije

  • 6
biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize,

Foto: Shutterstock

Dok su jedni tokom pandemije bili na gubitku i još uvek "ne mogu da se sastave", poput kompanija iz oblasti turizma, avio-saobraćaja, auto-industrije, drugi su virus i karantin "iskoristili" da profitiraju.

Ipak, čini se da im se ta zarada "sama nametnula", s obzirom da je potražnja za njihovim uslugama i proizvodima rasla. Pet milijardera, koji su već imali (pre)dubok džep, sada su ga dodatno otežali.

Na prvom mestu je svakako osnivač Amazona, Džef Bezos, kojem je pandemija donela 31,3 milijarde dolara, pa sada ukupno ima 146,2 milijarde. Amazon je tokom pandemije uposlio na desetine hiljada novih radnika zbog pojačanog obima posla, usled onlajn kupovine.

Kolin Huang je takođe profitirao, nakon što je njegova kompanija za e-trgovinu "Pinduoduo", doživela bum. "Teži" je za čak 14 milijardi dolara i sada na njegovom računu leži tačno 33,7 milijardi.

Amazon, kompanija, logo

Amazon ubedljivo beleži najveći rast / Foto: Tanjug/AP

Tu je svakako i čovek koji je juče "ispisao istoriju", Ilon Mask, čelnik kompanija Tesla i "SpaceX". Njegova dobit je sada veća za 12,8 milijardi, pa ovaj kontroverzni Amerikanac, bez dlake na jeziku, sada ima ukupno 40,4 milijarde dolara na svom računu.

Čovek o kojem se mnogo priča i piše ovih dana, s obzirom na vest da Tramp namerava da potpiše dekret koji se odnosi na društvene mreže, jeste Mark Zakerberg, kreator Fejsbuka. Tokom kriznog perioda, on je zaradio 9,7 milijardi, pa tako sada ima 88,1 milijardu vredno bogatstvo.

Erik Juan, osnivač Zoom-a, platforme za video sastanke, zaradio je oko 5 milijardi dolara za vreme korone, tako da sada ima 8,5 milijardi. Njegova kompanija postigla je neverovatan uspeh za samo nekoliko meseci, jer su milioni zaposlenih počeli da rade od kuće.

Video: Ušli u istoriju: Kapsula se odvojila od rakete SpaceX, videla se iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    31. maj 2020 | 15:23

    Ma korona je prirodna 100%...

  • Mirko

    31. maj 2020 | 16:34

    Ma to je sve puka slučajnost, nije to ništa isplanirano 🤔😠🤔

  • Ivica Adamov

    1. jun 2020 | 05:54

    Ti vajni milijarderi su zasigurno i izrezirali nastanak koronavirusa. Da sam neki mocnik ja bih ispitao sve njihove aktivnosti proteklih godina i dosao do prave istine Ako bi poligraf utvrdio da sam u pravu, naravno, bilo bi posla i za elektricnu stolicu. Ako, pak, nisam- izvinjavam se ovim milijarderima i savetujem im da barem polovinu svog bogatstva poklone sirotinji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>