• 1

Ukrao je ženski zanat od deke iz sela, sada se ribolovci kunu u njega: Znate li šta je necanje?

Bacio je nekoliko kilometara svilenog konca dok zanat nije potpuno savladao

  • 1
Gostimir, mreža

Foto: D.G.

Originalna ideja, malo snalažljivosti i vešte ruke bili su dovoljni Gostimiru Pejoviću, iz Crne Bare kod Bogatića, da uz redovnu platu dodatno zarađuje i istovremeno spase velikih muka brojne ribolovce iz ovog regiona koji teško dolaze do kvalitetne dodatne opreme.

On plete mrežice za mamce, čuvarke i meredove starom tehnikom poznatom kao necanje. Ovaj stari zanat je svojevremeno veoma popularan. Od svilenog konca žene uručno plele zavese, stolnjaci i brojni dekorativni predmeti za žensku garderobu i domaćinstvo, danas se bavi malo ljudi.

Ručni rad ne može da se meri za mašinskim:

- Da nisam strastveni sportski ribolovac nikada mi ne bi palo na pamet da učim ovaj zanat za koji mnogi smatraju da je isključivo ženski.  Naprotiv, i muškarci su se oduvek bavili necanjem i najčešće su pleli ribolovačku opremu. Sada se veoma malo mladih ljudi bavi ovim poslom, a skoro sve se proizvodi industrijski, zbog čega  je ovaj  stari zanat pred izumiranjem  - kaže Gostimir.

I on je, još kao dete, zanat "ukrao" od jednog dede iz sela, pa onda zaboravio. Pre dve godine, na nagovor i uz pomoć Brane Aćimovića iz Dublja, koji se njime bavio godinama, obnovio je veštinu vezivanja čvorića i pletenja kockaste mreže i od tada ribolovačku opremu plete u svakom slobodnom trenutku.

Prve mrežice za mamac je ispleo za sebe i poklonio prijateljima. Bacio je nekoliko kilometara svilenog konca dok zanat nije potpuno savladao. Priznaje da nije bilo lako, pošto mora da se radi pažljivo i sa strpljenjem jer greške nisu dopuštene. Nema paranja konca, a svako okce na mreži mora da bude iste veličine inače bi se mrežica pokidala.

- Za razliku od prošlih vremena kada se koristila kudelja danas se plete svilenim koncem koji je savitljiviji i izdržljiviji. Nikakav specijalan alat nije potreban. Samo komad drveta i igla koju sam ja napravio od obične viljuške. Na početku se pravi osnova i određuje broj okaca odnosno kockica, za mrežicu 24, za čuvarku 40, a za meredov od 50 do 70. Iglom se potom vezuju čvorovi i mreža plete tako da konac bude dobro zategnut - objašnjava Gostimir.

Posle dve godine usavršio je veštinu pletenja, pa sada može da se pohvali i brzinom. Mrežicu za mamac, koja se najviše traži,  isplete za 15 minuta. Dok vešto barata iglom i koncem  priča kako mu prijaju komplimenti "kolega ribolovaca" koji su se uverili da kvalitet ručne izrade ne može da se poredi  sa mašinskim pletenjem.

Na kraju dodaje kako sa nestrpljenjem očekuje kraj lovostaja na belu ribu i od iduće sedmice umesto da plete slobodno vreme provodi sa štapom u ruci na Drini ili na Savi, a ribolovcima poručuje da ne brinu jer je zimus bio vredan i ispleo dovoljno  mrežica za mamce, čuvarki i meredova.

Video: Ovo je šumadijsko more: Gružansko jezero je raj za ribolovce i veslače

(D.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>