• 5

Plaže bez alkohola, jeftinije piće, kafa i ležaljke? Šta nas čeka u Grčkoj zbog promene jedne stavke

Smemo li da se nadamo nižim cenama?

 • 5
AirBnb Bali

Foto: AirBnB

Pitanje kako će se smanjivanje PDV odraziti na krajnje potrošače u Grčkoj, pa i na turiste iz Srbije, ovih dana je posebno aktuelno.

Zamenik grčkog ministra za razvoj Nikos Papathanassis naveo je da je gotovo sigurno da će većina ugostitelja to smenjenje preliti na cene, odnosno na džep potrošača.

- Kafići su počeli da rade, ali ugostiteljstvo je loše prošlo, i moramo da imamo na umu kakvo je vreme iza nas - napomenio je on navodeći da mnogi ugostiteljski objekti i dalje posluju u polu-otvorenim prostorima.

Kako je naveo, ljudi su oprezni kada je u pitanju njihovo zdravlje i još se ne osećaju sasvim prijatno kada izlaze napolje.

- Verujemo da će se to uskoro promeniti - napomenuo je.

Što se tiče mogućnosti prebacivanja smanjenja PDV-a na potrošače, Papathanasis je napomenuo da će „većina njih to smanjenje preneti na potrošača, jer žele da privuku kupce".

Najavljeno sniženje PDV-a na kafu i pića, na primer, svakako bi trebalo da se odrazi i na račune koje će turisti dobiti. Ako je porez umanjen za 13 odsto i cene proizvoda i usluga bi trebalo da budu niže bar za desetak procenata. Cene bezalkoholnih pića takođe bi trebalo umanjiti u skladu sa tim (ako se vlasnici na to odluče).

Nove najniže stope PDV-a (13 odsto umesto 24 odsto) odnose se na dugu listu proizvoda i usluga, koja obuhvata kafu u restoranima i kafićima, bezalkoholna pića, narandže, čokoladu, čaj i pića od kamilice, zatim karte za gradski saobraćaj (metro, autobusi itd.), avionske karte, karte za trajekt, karte za bioskop (gde umesto sedam mogu koštati 6,5 evra).

U to su uključeni i ol inkuziv paketi u hotelima. Ovaj odnos će se promeniti na 90 prema 10 i to stvara uslove za mala sniženja cena, od jedan do dva odsto.

Umesto švedskog stola

 

Pravila podrazumevaju i da se ne služi hrana sa švedskog stola, već da se servira. Bilo da je reč o manifestacijama, priredbama ili objektima. Dodatno, barovi na plaži neće služiti alkohol, mada se o tome još vode rasprave.

Upitan o visini cena, Papathanasis se usprotivio povećanju i pojasnio da se tamo gde postoje slučajevi da se stvara profit nelegalno, da će slediti drakonske kazne.

To se posebno odnosi na zaštitne maske, dezifenkciona sredstva...

Video: Ako volite tirkizno more, peščane plaže, mir... Onda je ovo mesto u Grčkoj idealno za vas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Panjković

  1. jun 2020 | 16:58

  Lep potez vlasti u Grčkoj ali ne verujem da će se to smanjenje poreza odraziti i na cene u maloprodaji.

  12
  1

  Podelite komentar

 • y

  1. jun 2020 | 16:39

  I treba da smanje.

  8
  0

  Podelite komentar

 • kiza

  1. jun 2020 | 17:46

  na more i idem da bih cugao, da izbegnem onaj blatnjavi pesak i fekalije, fuj.

  4
  3

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>