• 45

Danas isplata 30.000 dinara: Država isplaćuje drugi korona minimalac

Radnici mogu za dan, dva da očekuju novac na svojim računima

  • 45
biznis grafikon rasta

Foto: Shutterstock

Država će danas isplatiti drugi minimalac za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao deo iz paketa ekonomskih mera za smanjenje efekata korona virusa.

Isplatiće i 50 odsto pomoći za velika preduzeća, najavljeno je ranije. To je, kako je takođe istaknuto, šest dana pre nego što je bio zacrtan rok za ovu isplatu.

Poslodavcima će minimalac od oko 30.000 dinara leći za svakog radnika, tako da već od ponedeljka 8. juna, novac na računima mogu da očekuju i radnici.

Kako se isplaćivao prvi minimalac?

Veliki broj poslodavaca promenio je praksu u isplati zarada krajem marta i najavio da će tako biti zaključno sa junskom zaradom. Na promenu dinamike uticala je državna pomoć zbog koje su mnogi odlučili da zaradu isplaćuju u dva dela, u drugom delu 30.000 dinara, a u prvom ostatak do pune plate.

Na ovaj način radnik u finansijskom smislu nije oštećen i jedina razlika u odnosu na ranije je to što zaradu prima u dva dela.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio do sada, a da 30.000 dinara bude drugi deo kao dodatak na platu.

Podsetimo, država je u sklopu ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakoj kompaniji, za svakog radnika, isplati po 30.000 dinara tokom tri meseca.

Nemaju, međutim, svi radnici pravo na 30.000 dinara. O tome više možete pročitati u našoj posebnoj vesti OVDE.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ugostitelj

    Na mojih 7 prijavljenih radnika dobijam tri puta po 210.000. Posle kazite kako ova vlast ne valja.

  • ss

    Lepo lepo. Samo neka mi uplacuju

  • dx202xd

    Krajnje nerazumevanje ljudi koji misle da je ovo pomoć radnicima. Svugde u evropi pa i kod nas su na delu slične mere pomoći Firmama kako bi se izbegli masovno otpuštanje radnika. Radnicima nije namenjen ovaj novac kao dodatak na platu a pri tom većina nije ni radila. Već poslodavcima da mogu da ih plate u uslovima smanjenog prometa. Radnicima ova mera pomaže pošto bi desatak posto bez nje ostalo bez posla. Firme koje su dobro poslovali u ovo vreme kao kuriri bi mogle ovo da isplate kao dodatak na platu ali ne bi im to bilo pametno pošto će stići kriza uskoro i kod njih.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke