• 30

"Dali smo litijum za džabe, iz kože bih iskočio zbog toga": Zašto Srbija ne diže rudnu rentu

"Umesto da ovde sada imamo fabriku električnih automobila..."

  • 30
Zupčanik, litijumska mast

Foto: Shutterstock

Povećanje rudne rente je pitanje koje je teško za nas, ne možete lako da menjate rudnu rentu, jer nećete moći lako da pregovarate o tome sa Kinezima koji su kupili RTB Bor i spasili nas, ili sa NIS - rekao je predsednik Aleksandar Vučić u Loznici na pitanje da li država razmišlja o povećanju rudne rente.

Prema njegovim rečima, upravo litijum koji je prisutan u Loznici, odnosno pravo na njegovo istraživanje smo "dali za džabe". 

- Iz kože bih iskočio zbog toga. Umesto da ovde sada imamo fabriku električnih automobila ...Molimo i Rio Tinto i Kineze, dajte sednite, da se nešto počne, izgubili smo godine, dajte da nešto radimo jer će da procveta ovaj kraj - rekao je on.

Bili smo na licu mesta. Pogledajte kako izgleda istraživanje litijuma u Srbiji:

Kako je istakao, nama najbrže rudarska industrija ide napred.

- Izgubili smo u međuvremenu našu naftu, i gas, nama ništa nije ostalo - rekao je i podsetio da se od litijuma, odnosno rude jadarit izdvaja metal koji se ugrađuje za baterije.

Telegraf Biznis je već pisao o tome "čije je naše rudno zlato", i kako zapravo od rudnog bogatstva nama malo šta ostaje. Čitajte o tome u posebnoj temi.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boban

    Prvo proverite koliko je tona vode potrebno za proizvodnju 1 KG litijuma, pa odlučite: DA LI SE ISPLATI?

  • nikolas

    SRBIJA !!!! SALE !!!!

  • Goca

    Lepo rece jedan covek,necu da mi se vijori kineska zastava u Kragujevcu.E tako to ide jedna,druga treca fabrika,rudnik,most,auto put,ima da se vijore zastave kineske samo tako.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke