• 18
 ≫ 

Imate još samo nekoliko sati: Prijava za 100 evra ističe u ponoć, a evo kad će svima leći novac

 ≫ 

Novac najkasnije posle vikenda

  • 18
100 evra, pare, evri Foto: Shutterstock

Građani Srbije koji se još uvek nisu prijavili za jednokratnu novčanu pomoć države od 100 evra, imaju rok još danas, do ponoći, da to učine.

Novac će svima koji se prijave poslednjeg dana biti na računima najkasnije u ponedeljak, 8. juna.

Sve što je potrebno, jeste da se osoba prilikom prijave, bilo onlajn putem ili telefonski, izjasni u kojoj banci želi da podigne svojih 11.759 dinara. Građani koji nemaju račun u banci ne bi trebalo da brinu, jer će im biti otvoren namenski račun koji će odmah po podizanju novca biti ugašen, bez ikakvih troškova.

 
 
 
View this post on Instagram
Рок за пријаве за 100 евра помоћи истиче у петак 5. јуна.A post shared by Министарство финансија (@ministarstvo_finansija) on

Jedna od nedoumica prethodnih dana bila je i da li postoji vremensko ograničenje za podizanje novca. Iz ministarstva su pojasnili da ne postoji rok do kada novac mora da se podigne. Takođe, ne postoji način ni da država taj novac povuče, tako da ga građani mogu podići kada oni budu želeli. Ako želite, možete i da zadržite novootvoreni račun u banci.

Jedno on najčešćih pitanja protekle nedelje bilo je zašto mi novac još nije legao, a komšiji jeste, iako je u istoj banci?

Naime, novac ne isplaćuje po redosledu prijave i ne zavisi od toga ko se kog dana prijavio, već od toga u kojoj banci je prijavljen račun. Praktično, država odlučuje o bankama na čije će račune puštati novac kog dana. Opširnije u našoj posebnoj vesti OVDE.

Prilikom prijave, obavezno je da ostavite sledeće podatke: broj lične karte, matični broj, ime banke u kojoj imate račun ili u kojoj želite da vam namenski račun bude otvoren.

Ovde su odgovori na sve vaše dileme

Kako građani mogu da se prijave?

Svi primaoci penzija i primaoci novčane socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni za dobijanje novčane pomoći, tako da nije potrebno da se prijavljuju. Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Ostali punoletni građani Republike Srbije, koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu, mogu da se prijave putem portala Uprave za trezor, ili putem kontakt – centra, čiji će broj biti objavljen neposredno pred početak prijave 15. maja.

Da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja?

Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, će biti ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva.

Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, sa njime može da raspolaže kao što to i inače čini.

Da li sredstva za namenskog računa mogu direktno da se preusmere humanitarnim organizacijama?

Ova mogućnost nije predviđena. Ipak, to ne ograničava korisnike da sredstva doniraju humanitarnim organizacijama, nakon što ih podignu sa računa.

O ostalim pitanjima čitajte u našoj posebnoj vesti OVDE.

Video: Evo kako da se u 3 koraka prijavite za 100 evra putem interneta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeka

    5. jun 2020 | 08:58

    Oni sto se prijave danas dobit ce do 8.juna a oni sto se prijavili pre mesec dana jos nisu dobila,gde je tu logika zivota ti

  • Toza NS

    5. jun 2020 | 07:44

    Ja sam moje odmah sa'ranio, video ih nisam. Sad mi treba još sto, za gas, vodu, kabel...

  • Huh

    5. jun 2020 | 08:43

    Velika pomoc.Tri meseca bez posla, tako da Sam uspela samo struju da platim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>