• 1

Nisanu se ne isplati da zatvara fabriku u Španiji. Ta odluka ih košta papreno

Gigant pri obustavi proizvodnje mora da obešteti sve radnike i dobavljače, ali i da snosi trošak demontaže fabrika

  • 1
Nissan Juke 1.0 DIG-T

Foto: Aleksandar Savin

Fabrika Nisana je donedavno proizvodila Mercedesovu X klasu i Navaru, a od skoro je u asortiman ušao električni – NV200.

I taman kad se moglo pomisliti da je na hiljade radnih mesta u španskim pogonima Nisana sigurno, stigla je pandemija i kriza iza nje. A u takvim situacijama nema milosti, pa Nisan u svojim poslovnim planovima za idućih nekoliko godina ne ostavlja mesto za fabriku u Barseloni, piše Investitor.

U Nisanu su zaključili da je bolje zatvoriti fabriku. To će ih navodno koštati neverovatnih 1,5 milijardi evra. Trenutno se vode velike debate u Španiji, a sve je veći broj zagovornika koji smatraju da je za Nisan jeftinije da ostavi fabriku, odnosno da zadrži proizvodnju. Isto mišljenje ima i španska vlada, javlja Rojters.

Tamošnji mediji, uključujući Vangvardiju, izveštavaju da je Nisan rekao radnicima da će ih zatvaranja tri lokalne fabrike koštati 1,5 milijardi evra. Iz sindikata, pak, govore "da je Nisan govorio o dvostruko manjim iznosima".

Sve je više onih koji kažu da je veći iznos realan. Nisan pri zatvaranju fabrike mora da obešteti sve radnike i dobavljače, ali i da snosi trošak demontaže fabrika. Španski mediji navode kako će kompaniji biti potrebno sedam godina da pokrije trošak gašenja fabrika.

Nisanovi pogoni u Barseloni su, inače, aktivni od 1983. godine, a trenutno zapošljavaju 2.400 radnika i dodatnih 600 u povezanim kapacitetima. U fabrici se proizvode komercijalna vozila poput Navare i električnog e-NV200.

Podsećamo, Nisan je nedavno izvestio da je u fiskalnosj godini, završenoj u martu, zabeležio gubitak od 671,2 milijardi jena (6,2 milijarde dolara), što je prvi godišnji gubitak od finansijske krize 2009. godine.

Radnici, nezadovoljni zbog zatvaranja fabrika na severo-istoku Španije, zapalili su gume ispred njenih kapija krajem maja i najavili nove proteste.

Video: Strani kapital uložio u rodno selo: Uveo je struju i izgradio put kako bi podigao fabriku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>