• 4

Još je rano za šampanjac: Stiže lavina bankrota koja će izbrisati mnoga radna mesta, zauvek

Tek će da se vidi šteta

  • 4
Nezaposleni, bez posla, Amerika, gradovi

Da li je ova kriza za SAD gora od one iz 2008. godine? / Foto: Shutterstock, Pixabay

Lavina bankrota koja se sprema preti trajno da izbriše više poslova u Americi, kaže bivši čelnik Feda.

Iako je stopa zaposlenosti u SAD pala, možda je prerano otvarati šampanjac, jer rast bankrota preduzeća i dalje preti da potrese tržište rada, piše RT.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da su SAD povratile oko 2,5 miliona radnih mesta, iznenadivši tako i analitičare koji su očekivali još jedan dramatičan pad. Zbog toga je i berzanski indeks Dau džons dan završio skokom od više od 800 bodova.

Međutim, činjenica je da, uprkos pozitivnom razvoju koji dolazi posle ublažavanja mera zbog korona virusa, broj kompanija koje propadaju i dalje raste i mogao bi da dostigne novi rekord ove godine. To će biti veliki udarac za čitavu američku ekonomiju, jer bi mnogi stalni poslovi mogli nestati, smatra izvor RT iz Feda.

- Kako počnu stečajevi, oni će se redom preliti na otkaze, ali ne na privremene otkaze, već će to značiti potpuni gubitak posla - rekao je izvor RT.

- To će biti dugotrajna šteta koju ćemo videti uskoro - navodi se.

Podsetimo, nezaposlenost u SAD je porasla za 2,5 miliona u maju, a stopa nezaposlenosti smanjila se na 13,3 procenata, pokazali su objavljeni podaci Odeljenja za rad koji su daleko bolji nego što su ekonomisti očekivali i koji indikuju da bi ekonomski zaokret mogao biti blizu.

Ekonomisti koje je anketirao Dau džons očekivali su da će 8,33 miliona radnika dobiti manje plate, a da će stopa nezaposlenosti porasti na 19,5 procenata sa 14,7 odsto u aprilu.

Video: Ministar finansija: Bez posla ostalo 7.317 ljudi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danas

    Jednostavno , neka radna mijesta se "gase ".

  • Sam

    Prvo ce ekonomski puci manje zemlje koje nemaju svoju ekonomiju. Jesen,zima tek dolaze...

  • Brana

    To ih svakako čeka ali nema veze sa Koronom već sa katastrofom koja ih je svakako očekivala jer je balon bio pred pucanjem.2008 nije izlečenje nego veštački zalečena i sada je svakako dosla na naplatu...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke