• 7
 ≫ 

Mali: Sto evra pomoći građani uveliko troše. Pokrenuli smo ekonomiju, sačuvali proizvodnju

 ≫ 

Krajem prošle nedelje, za 100 evra se prijavilo oko 74.000 građana Srbije, i oni će biti isplaćeni danas

  • 7

Isplata novčane pomoći države u visini od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti završava se danas, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se od 15. maja do 5. juna za tu pomoć prijavilo ukupno 4.325.500 građana i poručuje da je Vlada Srbije tom ekonomskom merom "pogodila tačno u centar".

Mali je podsetio da je u petak u ponoć istekao rok za prijavljivanje za tu novčanu pomoć.

- Od 15. maja do 5. juna, u periodu od 20 dana, prijavilo se ukupno 4.325.500 naših sugrađana. Ukupno sa penzionerima i sa onima koji su primali novčanu socijalnu pomoć, onima koji su automatski dobili 100 evra, to je 6.145.529 građana Srbije - rekao je za Tanjug ministar finansija.

Kako dalje navodi:

"Već se i kupuje roba, kupuju se proizvodi i na takav način smo pokrenuli ili doprineli pokretanju naše ekonomije nakon krize sa korona virusom". Posebno mu je, kaže, drago što je Vlada Srbije obećanje koje je dala i ispunila.

- U nekom prethodnom periodu, bila su razna obećanja... 1.000 evra, pa biće, neće biti. Mi smo bili skromniji, rekli smo imamo 100 evra mogućnost da podržimo i pomognemo svakog punoletnog građanina Srbije. Mi smo taj novac isplatitili, to obećanje smo ispunili - poručio je ministar.

Precizirao je da je danas samo ostalo da se isplate oni građani koji su se prijavljivali za pomoć od 100 evra u četvrtak ili petak, a to je negde oko 74.000 sugrađana.

- Danas u potpunosti završavamo sa tim programom, a sam program ekonomskih mera koji je usmeren i ka privredi, 5,1 milijardu evra i dalje traje. Mi smo prošle nedelje isplatitili drugi minimalac za 235.000 preduzeća, ukupno je 1.050.000 radnika dobilo minimalnu zaradu od Vlade Srbije. Još jednu minimalnu zaradu isplatićemo početkom jula. Time ćemo zatvoriti ceo program ekonomskih mera - kaže Mali.

Naveo je da je Srbija apsolutni rekorder u Evropi po pitanju stope rasta naše ekonomije u prvom kvartalu, po tome što nemamo masovna otpuštanja i što smo izbegli one najcrnje scenarije, kao u SAD i nekim drugim zemljama Evrope.

- Sačuvali smo zaposlenost i naše fabrike, naše proizvodne pogone, sa punim pravom očekujemo da, ukoliko budemo marljivi, vredni, radni, do kraja godine imamo najvišu stopu rasta našeg BDP-a u Evropi - rekao je.

Video: Zamenili smo Sinišu Malog i Sinišu Malog: Ko je bolji ministar, a ko poljoprivrednik?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>