• 0

Ako bude drugog talasa, SAD koje su u recesiji od februara, neće moći da se oporave još dve godine

Privredni pad za vreme korone ima drugačije karakteristike od prethodnih recesija

  • 0
Amerika, Sad, USA, amecki san, kamiondzija, put, kamioni, ruta 66 Foto: Shutterstock

Američka ekonomija je u februaru završila najduži period ekspanzije u isvojoj storiji i ušla u recesiju zbog pandemije korona virusa, saopštio je Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER).

U saopštenju ove privatne tink-tenk organizacije, zvaničnog arbitra za procenu poslovnih ciklusa u SAD, navodi se da "neviđeni stepen i domet pada zaposlenosti i proizvodnje u celokupnoj privredi, opravdavaju da se ova epizoda označi kao recesija, čak i ako se ispostavi da će trajati kraće od ranijih", prenosi Rojters

Odbor NBER-a je precizirao da je recesija počela u februaru.

"Prilikom odlučivanja da li da proglasi recesiju, odbor je sagledao obim, trajanje, kao i to da li je pad ekonomske aktivnosti prisutan u svim sektorima privrede", napominje se dalje.

Dodaje se da odbor potvrđuje da su pandemija Covid-19 i mere koje su zbog nje preduzete za zaštitu javnog zdravlja rezultirali privrednim padom koji ima drugačije karakteristike od prethodnih recesija.

Bruto domaći proizvod SAD pao je 4,8 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu ove godine. Očekuje se da će podaci za period april-jun pokazati još gori međugodišnji pad, od čak oko 20 procenata ili više.

Opstaće oni koji mogu da se prilagode Više od 40 miliona ljudi tražilo je novčanu naknadu zbog gubitka posla / Foto: Pixabay

Stopa nezaposlenosti u najvećoj svetskoj ekonomiji je porasla sa rekordno niskih 3,5 procenata u februaru na 14,7 odsto u aprilu, a u maju je iznosila 13,3 pocenta, podseća Rojters.

Neki ekonomisti predviđaju da će aktuelna recesija biti kratka i da će uslediti nagli rast kako se proizvodnja bude povećavala sa ponovnim otvarajnem preduzeća.

Ipak, optimizam je prigušen zbog mogućeg drugog talasa pandemije, a u tom slučaju bi američkoj ekonomiji bilo potrebno, kako se navodi, više od dve godine da se vrati na nivoe pre korona virusa.

Brzina oporavka će biti važna za procenu da li će trenutna recesija imati iste dugotrajne posledice kao prethodne.

Primera radi, recesija od 2007. do 2009. je izazvala trajni gubitak nekoliko stotina hiljada radnih mesta u proizvodnji i uticala na opstajanje dugotrajne nezaposlenosti i višegodišnjeg slabog rasta prihoda domaćinstava sa srednjim i nižim primanjima.

Federalne rezerve SAD sastaju se ove nedelje i očekuje se da će objaviti nove ekonomske projekcije koje će pokazati koliko brzo očekuju oporavak.

Video: Sa Svetim pismom u ruci ispred spaljene crkve svetog Jovana: Tramp se obratio Americi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>