• 3
 ≫ 

Brza zarada: Splavovi za iznajmljivanje su kec iz rukava i ove godine, ovo su cene i troškovi

 ≫ 

Sve je krenulo od devojačkih večeri, koje su popularizovale ovu vrstu zabave

  • 3
Žurke, splavovi, Beograd Raste pomama za splavovima za rentiranje / Foto: Shutterstock

Iako splavove na reci uglavnom vezujemo za letnju zabavu, istina je da ako su dobro opremljeni - mogu biti od koristi i zimi. Štaviše, ljudi sada masovno žive u kućama na vodi, tako da ni proslave u zimskom periodu na splavu, nisu retkost. To znači da je vama, kao ulagaču u ovaj posao, cela godina "pokrivena".

U Beogradu je pre nekoliko godina sve krenulo od jednog splava, s idejom "Hajde da probamo", a onda je nastao bum. Iako početni kapital nije zanemarljiv, on se ubrzo povratio. Iz SAD su nam stigle razne novine, pa tako i devojačke večeri po uzoru na one iz američkih filmova.

Ipak, gazde splavova su shvatile da mlade i njihove drugarice nisu jedine zainteresovane za zabavu na splavu, na reci. Oni koji se bave ovim biznisom krenuli su da šire svoje kapacitete, ali i da obogaćuju ponude. Sada se splavovi rentiraju za proslave rođendana, krštenja, venčanja, korporativne zabave, tim bildinge, snimanje reklama.

U zavisnosti od veličine prostora i ponude, zavisi i cena. Uglavnom se računa jedan ceo dan, s noćenjem, odnosno boravak od 13h do 9h ujutru, narednog dana. Prednost je što na splavu može biti do 100 ljudi, tako da cena kada se podeli - za goste ne mora značiti veliki izdatak.

U proseku, po jednoj "turi" možete da zaradite oko 400 ili 500 evra, u zavisnosti od broja gostiju. Imajte na umu da je ovo konkurentna cena, a ako ste početnik - sasvim je očekivano da ćete morati malo da spustite cenu, dok se ne locirate na tržištu. Najjeftiniji paket je oko 36.000, odnosno 300 evra.

U svakom slučaju, ovo je jedan od onih poslova gde je zarada zagarantovana, jer po pojedincu trošak nije veliki, a proslava svih vrsta će uvek biti.

Osim toga, izbor same usluge je na vama: da li ćete iznajmljivati samo splav, ili ćete napraviti dogovore s firmama za ketering, piće i ostalo, kako biste gostima maksimalno izašli u susret. Biće onih koji će želeti da zakupe samo prostor, ali i onih koji žele da sve završe na jednom mestu.

Ono što je vaš trošak mimo održavanja splava i računa, jeste angažovanje lica za čišćenje splava svaki put kada ga napusti jedna tura gostiju, zatim, podrazumeva se da instalirate klimu za letnji period, odnosno da terase za zimsku zabavu budu zastakljene i ugrejane, baš kao i prostorije unutar splava.

Osim toga, ležaljke, nameštaj, wi-fi mreža, kablovska televizija se podrazumevaju, mimo standardnih prostorija poput kuhinje, soba, kupatila. Trebalo bi da gostima obezbedite i ozvučenje. Ako računamo da u toku jednog meseca imate barem 10 organizovanih proslava, po srednjoj ceni od 400 evra po zakupu, to znači da ćete za taj period zaraditi 4.000 evra.

Ono čime možete da osigurate rentiranje jeste zahtev za kaparu prilikom rezervacije, u iznosu od 30 ili 50 odsto od fiksne cene. Takođe, s obzirom na to da vaš biznis direktno zavisi od drugih ljudi, prirodnih nepogoda i ostalih okolnosti, pobrinite se da uplatite osiguranje.

Video: Ovo je 6 najboljih poslova za vas ako ste lenji, a inteligentni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>