• 2
 ≫ 

Nemaju evro prihoda, a akcije im skočile 103 odsto: Nikola je opet pobedio Teslu!

 ≫ 

Američki startap "Nikola", proizvođač električnih kamiona s pogonom na ćelije vodonika i baterije briljirao je na berzi. Analitičari savetuju Tesli: "Napravite mesta"

  • 2
Nikola Kamion Foto: nikolamotor.com

Kompanija sa sedištem u Feniksu, koju je pre pet godina osnovao Trevor Milton (38), planira da sledeće godine počne da isporučuje svoj električni pikap na baterije. Osim njega, planira još dva modela na električni pogon za 2023. godinu.

Miltonovo bogatstvo sada iznosi oko 9 milijardi dolara. Ali za razliku od kolege sa električnim vozilom tj Ilona Maska, kaže da se i dalje drži svog plavog "žiga" na Tviteru.

Vrednost akcija kompanije Tesla se nalazi na istorijskom maksimumu. Čak su i akcije kompanije Hertz Global Holding znatno iznad nivoa na kom su bile pre proglašenja bankrota, ali niti jedna hartija od vrednosti iz automobilske industrije, ne ilustruje na bolji način u kolikom zamahu je trenutno taj segment tržišta kapitala, nego što to čine akcije američke kompanije Nikola Korp.

Proizvođač kamiona je debitovao na njujorškoj berzi Nasdaq tokom prethodne nedelje. Prema planovima kompanije, tokom 2020. godine neće biti ostvaren prihod, dok je prva godina u kojoj se očekuje da realizacija prevaziđe iznos od milijardu američkih dolara, biti 2023.

Ipak, vrednost akcija kompanije Nikola je više nego udvostručena posle rasta od novih 30%, pre nego što je stigla do najviših 95 dolara po jednoj hartiji od vrednosti

- Stabilan rast je primarni i dalekosežni cilj kompanije Nikola - tvrdi predsednik kompanije Trevor Milton.

Kako je naveo, više faktora stoji iza rasta vrednosti akcija kompanije.

U prvih pet godina poslovanja, to jest od momenta osnivanja do poslednje objavljenih finansijskih rezultata s kraja prošle godine, kompanija koju je osnovao Trevor Milton je zabeležila gubitak od 188,5 miliona američkih dolara. Prema planovima uprave, sledeće godine bi trebalo da započne isporuka kamiona Tre, nakon čega se u 2023. godini, očekuje debi još dva modela koji će koristiti tehnologiju na električni pogon

U inicijalnoj javnoj ponudi za otkup akcija, čelnici kompanije Nikola su izjavili da su usredsređeni na razvoj i uvođenje u ponudu super-teškaša.

Nikola je izvestio da je na kraju godine raspolagao iznosom gotovine od 86 miliona dolara. Pre nego što su se akcije kompanije našle na berzi, Nikola je privukao oko 500 miliona dolara privatnih investitora.

Nikola planira izgradnju ogromnog kompleksa na površini od 23 hektara južno od američkog grada Feniksa gde je smešteno i sedište firme. Početak proizvodnje ekološki podobnih teških komercijalnih vozila je planiran da se dogodi na ovoj lokaciji tokom 2021. godine.

Nikola Motors je briljirala kad je predstavila svoj zeleni hibridni kamion 2016. godine. Međutim, krenuile su spekulacije da li je ukradeno sve od Tesla motorsa, od imena preko tehnologije. Dok se Nikola takmičio sa Teslom, mnogi su tcrdili da zapravo samo oponašaju Tesla motors.

Posle toga, obrnuli su ploču, pa Nikola motors sada tvrdi da je Tesla ukrao neke ideje prilikom izrade Semija.  Zbog toga putem suda traže i dve milijarde dolara odštete.

Zavod za zaštitu patenata i robnih marki (USPTO), međutim, odbacio zahtev "Tesle" da proglasi nevažećim “Nikolin” patentiran dizajn bočnih vrata za kamione.

Podsetimo, više puta smo pisali o prednosima i manama i jednog i drugog kamiona. Više o tome čitajte ovde.

Video: Ovo je 6 najboljih poslova za vas ako ste lenji, a inteligentni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ....

    10. jun 2020 | 20:51

    E moji Ameri sve vam je u znaku Srbina,a bombardovali ste nas ko zadnje idijote sa kojima ste bili saveznici mnogo puta,sad klicete ime NIKOLE TESLE,Amerikanci to je isto Srbin čiji ste narod bombardovali i doprineli da nam svi pomrese o rakcine,baš ste divni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>