• 0

Španski gigant u krizi: Zara zatvara prodavnice širom sveta

Navodno neće biti otpuštanja, već će radnicima biti ponuđena druga radna mesta

  • 0
Zara, kompanija, logo, odeća, šoping Foto: Tanjug/AP

Vlasnik Zare zatvoriće čak 1.200 prodavnica širom sveta i na ovaj način pokuša da poveća internet prodaju, koja je skočila tokom blokade zbog pandemije korona-virusa.

Inditeks je saopštio da će "apsorbovati" između 1.000 i 1.200 uglavnom manjih prodavnica, a gubici su koncentrisani među starijim radnjama drugih brendova, osim Zare. Ostali brendovi španske kompanije uključuju Bershka, Pull & Bear i Massimo Dutti.

Očekuje se da će se zatvaranja koncentrisati u Aziji i Evropi, kao i da će 107 prodavnica Inditeksa u Velikoj Britaniji biti značajnije pogođeno.

Inditeks je saopštio da će „broj zaposlenih ostati stabilan“, a zaposlenima je ponuđena pozicija na drugim poslovima, poput otpremanje robe kupljene putem interneta.

Ukupan broj prodavnica smanjiće se sa 7.412 na između 6.700 i 6.900 nakon reorganizacije, što će uključivati i otvaranje 450 novih radnji.

Inditeks, jedan od najvećih svetskih lanaca maloprodaje odeće, teško je pogođen tokom pandemije, čija je prodaja od 1. februara do 30. aprila pala za 44 odsto na 3,3 milijarde evra.

Kompanija je tokom prvog kvartala prijavila neto gubitak od 409 miliona evra. Skoro četvrtina njenih prodavnica ostalo je zatvoreno do 8. juna. Međutim, rast prodaje na mreži nadoknadio je neke od slabosti u prodaji, isitču u Inditeksu.

Onlajn prodaja porasla je za 50 odsto u poređenju sa istim kvartalom lani, a u aprilu je bila veća za 95 odsto.

U britanskim modnim markama Monsoon, Accessorize i Kuiz rekli su u sredu da će zatvoriti radnje, i da će biti ugašeno na stotine radnih mesta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>