• 0

Za sve je kriv Semi: Tesline akcije prvi put preskočile 1.000 dolara

Prvi Semi kamioneti trebalo bi da budu isporučeni 2021. godine

  • 0
Tesla Semi Truck

Tesla Semi / Foto: Wikimedia/Flickr/Steve Jurvetson

Sreda veče, 10. jun 2020, bila je presedan za kompaniju iz SAD koja proizvodi e-automobile, a čiji je osnivač Ilon Mask. Ovaj biznismen poznat je po svojim "ispadima" u javnosti, kojima je srozavao deonice sopstvene imperije, međutim, ovih dana mu baš "ide od ruke".

Najpre je sa svojom kompanijom "SpaceX" ušao u istoriju, a sada su "Tesline" akcije porasle za oko 6 odsto, i prvi put prestigle vrednost od 1.000 dolara. Ovaj rast posledica je odluke analitičara Daniela Ajvsa da poveća svoju cenu "Tesline" akcije, sa 800 na 1.000 USD, ali je zadržao neutralni rejting.

Zašto je to odlučio? Zato što je, kako se navodi, procureo mejl Ilona Maska, upućen zaposlenima, u kojem stoji da kompanija želi da započne obimnu proizvodnju e-kamioneta Semi.

Dalje, njegov optimizam opravdan je povećanom potražnjom u Kini, ponovnim otvaranjem evropske i američke ekonomije, i potencijalnom "Teslinom" baterijom koja bi mogla da bude "game changer" na tržištu. Početkom juna, Model 3 se u Kini rekordno prodavao, što sugeriše da tamošnje tržište nastavlja da vapi za e-vozilima.

"Tesla" inače planira da isporuči prve Semi kamionete 2021. godine, prema rečima Ilona Maska.

Video: Firma Ilona Maska lansirala novi kontigent satelita u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>