• 2
 ≫ 

Kako ćemo ubuduće piti čuvenu kafu? Gigant menja koncept, gubici 3,2 milijarde dolara

 ≫ 

Nema više stolova i stolica, sve je za poneti

  • 2
kafa, starbaks

Starbaks menja koncept, nema više stolova i stolica / Foto: Pixabay

Čuveni lanac kafeterija Starbaks ne može da se pohvali dobrim kvartalom, budući da mu preti gubitak od 3,2 milijarde dolara, usled karantinskih mera uspostavljenih zbog korone.

Posledice su najviše osetne u ugostiteljskom sektoru i turizmu, pa tako ni ovaj gigant nije izuzetak. U proteklom periodu nije bilo "ćaskanja" s prijateljima u Starbaks lokalima širom SAD, ali i sveta, niti dugih redova za kafu, pre odlaska na posao.

Svi restorani i kafići suočili su se sa istim problemom, a posebno su ugroženi oni koji su "obrtali" mnogo novca, pa samim tim i mnogo ulagali u svoje poslovanje: počev od zakupa prostora, veličine, lokacija, uređenja, proizvoda. Jedan od njih je čuveni lanac kafeterija iz Amerike.

Godinama je bio prva stanica milionima zaposlenih koji ujutru napuštaju svoje domove i traže "brzinsko buđenje". Međutim, oni su oko tri meseca radili od kuće, što mnogi čine i dalje, dok nezaposlenost raste, pa im i nije toliko do kafenisanja. Za to vreme, računi i gubici su se gomilali, zalihama je isticao rok...

Korona je naterala Starbaks da preispita svoju poziciju "trećeg mesta" za opuštanje, odnosno beg od kuće ili s posla, piše Blumberg. Novi plan podrazumeva brzo implementiranje usluge "pickup" - reč je o kafićima manjeg formata, bez stolova i stolica. Zbog izmene koncepta, 400 pređašnjih Starbaks lokala u Americi biće zatvoreno.

Video: Počeo život! Građani presrećni zbog kafića, a evo šta kažu konobari i ugostitelji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    13. jun 2020 | 14:59

    nespresso ili domaca bez secera i bez mleka sve ostalo nije kafa

  • panic

    13. jun 2020 | 09:51

    neka zatvore i neka propadnu hoće samo dobitak a nikako ne mogu da budu u minus jer i sada su u dobitku ali oni hoće maksimalni dobitak

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>