• 1

Dolijao i Amazon: Drakonska kazna preti gigantu jer je varao u Evropi

Osim EU, i u matičnoj zemlji krenula je istraga

  • 1
Amazon, kompanija, sud ne Foto: Tanjug/AP

Amazon, najveća svetska onlajn trgovina, suočiće se sa antimonopolskim optužbama EU zbog zloupotrebe drugih trgovaca.

Evropska unija se priprema za podnošenje tužbe protiv ovog giganta već naredne sedmice, prenosi Volstrit žurnal.

Amazon će, kako se navodi, teretiti zbog kršenja poslovne prakse. Navodno, kompanija koristi podatke drugih trgovaca, odnosno, na svom sajtu trgovcima ustupa prostor a istovremeno se takmiči sa istim, koristeći njihove podatke za sopstvene prodaje.

Ako se dokaže da je Amazon zloupotrebio položaj, može da očekuje drakonsku kaznu.

Informacije su počele da cure od samih radnika, koji su, kako navodi list, sami priznali da su išli na štetu drugih proizvođača, odnosno da su koristili informacije kako bi ih kasnije primenili za sopstvenu strategiju.

Podsetimo, glavna poverenica nadležnog evropskog antimonopolskog tela, Margaret Vestager pokrenula je preliminarnu istragu protiv Amazona još 2018. godine. Još tada je ukazivala na ove sumnje,.

Vestagerova je ispitivala nezavisne trgovce o njihovim vezama sa Amazonom i pokušala da utvrdi da li Amazon koristi njihove podatke u svoju korist.

To je pruvuklo i američke regulatore, pa i u SAD rade na ispitivanju poslovanja.

Ovo nije prvi put da je čuvarka pravila igre na jedinstvenom evropskom tržištu svojim potezima privukla interesovanje javnosti i medija. Funkciju poverenika za zaštitu tržišnog takmičenja Evropske komisije Vestagerova je preuzela 2014. godine.

Vestagerova je agresivno krenula da uvede američke gigante u red kada je reč o poslovanju u EU. Sa njom na čelu, Komisija je izrekla prvo Eplu, a potom i Guglovom Alfabetu kaznu od 9 milijardi dolara.

Za razliku od američkih regulatora, komesar EU za konkurenciju može da izrekne novčane kazne do 10% godišnjeg prihoda kompanije za kršenje antimonopolskih prava, a da pritom ne traži odobrenje suda. Međutim, kompanije koje se terete za kršenje konkurencije mogu se žaliti na te novčane kazne, što je Gugl i uradio.

Video: Štrajk u Amazonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>