• 2
 ≫ 

Britancima šaljemo gume i maline, oni nama lekove i nikl: Šta nam donose nove tarife koje uvode?

 ≫ 

Vrednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Republike Srbije i Velike Britanije iznosila je 557,4 miliona evra

 • 2
Velika Britanija, Srbija, evri

Foto: Shutterstock

 

Vlada Velike Britanije je u maju još  19. maja 2020. godine objavila dokument pod nazivom "Globalna tarifa Ujedinjenog Kraljevstva“ - UK Global Tariff (UKGT))a reč je o novom tarifnom režimu koji će se primenjivati od 1. janaura 2021. godine. UKGT će zameniti postojeći EU zajednički režim spoljnih tarifa (EUs Common External Tariff) i predstavljaće osnov za pregovore o sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU, SAD i drugim zemljama.

Velika Britanija je izašla iz EU krajem januara ove godine, ali će nastaviti da primenjuje tarifni program EU tokom tranzicionog perioda, koji treba da se završi 31. decembra 2020. Novi tarifni paket koncipiran je tako da na optimalan način odgovori potrebama britanske privrede. U tom smislu, očekuje se da će se primenom novog režima poslovanje britanskih kompanije, koje se oslanjaju na uvoz, biti olakšano kako zbog pojednostavljenja uvoznih, procedura, tako i zbog nižih troškova uvoza usled umanjenih tarifa. 

Kao prednost naglašava se i činjenica da će tarife biti izražene u nacionalnoj valuti (Britanska funta – GBP), pri čemu je konverzija tarifa iz valute EUR u valutu GBP izvršena prema kursu: 1 EUR = 0,83687 GBP.

U poređenju sa postojećim režimom, oko 66% tarifnih linija će biti podvrgnuto nekom stepenu promena. Za oko 2,000 artikala tarife će biti potpuno ukinute, što je duplo više u odnosu na postojeći EU MFN režim (režim najpovlašćenije nacije).

U cilju zaštite domaće privrede, Vlada Velike Britanije je zadržala tarife na uvoz proizvoda poljoprivredno – prehrambene (jagnjetina, govedina i živina) i automobilske industrije (konkretno, postojeće tarife će se primenjivati na uvoz proizvoda mesne industrije, dok će se tarife od 10% primenjivati na uvoz automobila), dok je sa druge strane ukinula tarife za uvoz onih artikala koji se koriste u proizvodnom procesu.

Novi tarifni režim primenjivaće se na sve uvozne artikle, s tim da izuzetak čine proizvodi za koje su tarife suspendovane, ili se uvoze iz zemalja koje imaju odobren „Generalizovani sistem preferencijala – GSP“, ili iz zemalja sa kojima je tarifni režim regulisan kroz bilateralni trgovinski sporazum.

Primena kvota predviđena je za uvoz određenih artikala, na način da će se nulte ili niske tarife primenjivati na ograničenu masu, volumen količinu ili vrednost proizvoda, dok će se po ispunjenu kvota primenjivati važeće tarife.

Privredna Komora Srbije podseća da će izvoznici na tržište Velike Britanije, moći da se informišu o uvoznim tarifama ili preko kompletne liste tarifa, koja je dostupna ovde.    

Velika Britanija, korona virus

Foto: Tanjug/AP

Za vreme pandemije korona virusa,  ukinute su tarife na uvoz određenih artikala, s tim da će primena ovog režima biti revidirana tokom 2020. godine, a po potrebi primenjivaće se i u 2021. godini.

Posmatrajući period januar – decembar 2019. godine, vrednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Republike Srbije i Velike Britanije iznosila je 557,4 miliona evra, uz povećanje od 7,5% u odnosu na 2018. godinu. Robna razmena je okarakterisana suficitom u vrednosti od 93,8 miliona evra (povećanje suficita više od 3,5 puta u odnosu na novembar 2018. godine). Procenat pokrivenosti uvoza sa izvozom, za ovaj period je bio 140,5 (najveći procenat do sada od 2013. godine).

Zaključno sa 2019. godinom, iz Republike Srbije u Veliku Britaniju je izvezeno robe u vrednosti od 325 miliona evra (povećanje od 20,6% u odnosu na 2018. godinu). Za isti period, u Srbiju iz Velike Britanije je uvezeno robe u vrednosti od 232 miliona evra (smanjenje od 7% u odnosu na 2018. godinu).

Najvažniji izvozni proizvodi iz Srbije u Veliku Britaniju su: pneumatske gume za putničke automobile, setovi provodnika za paljenje za vozila, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, smrznute maline.

Najvažniji uvozni proizvodi u Srbiju iz Velike Britanije su: lekovi, automobili, profili od nikla.

Video: Ovo je hit izvozni proizvod u Srbiji, a nije nije malina, niti softver

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Red briggade

  12. jun 2020 | 13:04

  Britanci nam prodaju naš Nikl sa Kosova i Metohije, iz Glogovca koje je najveće nalazište Nikla u Evropi, a posle njega Kavadarci...

  8
  0

  Podelite komentar

 • MONARHISTA

  13. jun 2020 | 21:03

  Okupatori nose plen rude zlato.

  1
  0

  Podelite komentar