• 30

Jačanje odbrambene industrije Srbije: Otvorena nova fabrika u Kuršumliji

Novi pogon fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Kuršumliji izgrađen je na osnovu iskazane potrebe za proizvodnjom većih serija oklopnih borbenih vozila "Miloš"

  • 30
VOJSKA VULIN KURŠUMLIJA ALEKSANDAR VULIN

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas otvaranju proizvodnog pogona u okviru prve faze izgradnje Fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu Fabrike Odbrambene industrije Srbije "Borbeni složeni sistemi D.O.O" u mestu Pljakovo kod Kuršumlije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, reč je o investiciji u vrednosti od 8,5 miliona evra za realizaciju prve faze koja je obuhvatila izgradnju objekta i opremu. U novim objektima ukupne površine od oko tri hiljade kvadratnih metara zaposleno je 80, a u naredne dve godine, završetkom planiranih radova, očekuje se da će biti zaposleno oko 300 radnika.

Novi pogon fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Kuršumliji izgrađen je na osnovu iskazane potrebe za proizvodnjom većih serija oklopnih borbenih vozila "Miloš".

Ministar Vulin je, nakon obilaska, u ime predsednika Srbijhe Aleksandra Vučića cestitao svim građanima Kuršumlije, svim zaposlenim u kompaniji Jugoimport-SDPR i svim građanima Srbije otvaranje prvog pogona u Kuršumliji posle 40 godina.

- Kada je 2012. godine Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, odbrambena industrija Srbije je bila spremna za otpis, bila je spremna za prodaju ili za gašenje. Te 2012. godine, predsednik Vučić je doneo odluku da će cela država učiniti sve što može da Odbrambena industrija Srbije ponovo počne da radi, da počne da se takmiči na svetskom tržištu, da počne da zapošljava naše ljude. Evo, danas vidimo koliko smo uspešni, danas vidimo koliko je ta odluka bila dalekosežna, danas vidimo koliko je ta odluka bila ispravna. Odbrambena industrija Srbije je naša, srpska je, zapošljava srpske radnike, investira u Srbiju i bori se na svetskom tržištu srpskom pameću i srpskim znanjem sa najvećim i najkomplikovanijim sistemima na svetu - istakao je ministar Vulin.

VOJSKA VULIN KURŠUMLIJA ALEKSANDAR VULIN

Odbrambena industrija Srbije, naveo je Vulin, na ovaj način pokazuje koliko je dragoceno i značajno sačuvati je, koliko je važno da bude tu - Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Odbrambena industrija Srbije, kako je naveo, na ovaj način pokazuje koliko je dragoceno i značajno sačuvati je, koliko je važno da bude tu.

- Vojska Srbije je srećna kada vidi da je naša odbrambena industrija u stanju da proizvede najsloženije borbene sisteme. Kada se opremate od svojih fabrika, kada opremu, sredstva, oružje i oruđe proizvode naša pamet i naši radnici, onda i svaki dinar koji se izdvoji, dinar koji će ostati u Srbiji, pomoći će ljudima da bolje žive, pomoći će im da ostanu ovde, da stvaraju svoju Srbiju - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ovo su dani razvoja, dani borbe da se sačuva mir i stabilnost.

Direktor kompanije Jugoimport-SDPR Jugoslav Petković rekao je da je novozaposlenih 80, a da će za godinu dana biti dvostruko više, a na kraju treće faze, nada se, više od 300 ljudi .

Kako je istakao, od 2012. godine, kada su preuzeli odgovornost krenuli su putem koji je zacrtala Vlada i tadašnji ministar odbrane a danas predsednik Republike, i to je bio "put samo u jednom smeru".

VOJSKA VULIN KURŠUMLIJA ALEKSANDAR VULIN

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

- Njegova vizija bila je jasna - da kroz otvaranje novih radnih mesta, kroz podizanje privrede, industrije, mi možemo doći do napretka i da nije dovoljno da Srbija samo pobeđuje u sportu, već da možemo biti najbolji i u rastu bruto domaćeg proizvoda, da možemo biti najbolji u znanju, marljivosti i trudu. Kao što vidite, ta vizija je pretočena u delo i jedno od tih dela je upravo ova fabrika. A bilo ih je mnogo, nizali smo pobedu za pobedom, fabriku za fabrikom - zaključio je direktor Petković.

Prema rečima predsednika opštine Kuršumlija Radoljuba Vidića, u julu prošle godine predsednik Vučić pokrenuo je inicijativu i uspeo da ubedi rukovodstvo Jugoimport-SDPR-a da započne izgradnju fabrike u Kuršumliji.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike položen je 12. oktobra, podseća Vidić i dodaje da su taj period obeležila i dva meseca vanrednog stanja.

- Tako se radi u Srbiji kada je za kormilom predsednik Aleksandar Vučić. Mi ponosno sada stojimo u ovoj prelepoj fabrici koje je zaista budućnost Kuršumlije, a pogotovo što znamo da će ovde da se izgradi još četiri, pet ovakvih hala i uposli oko 300 radnika", poručio je Vidić, naglasivši da je u proteklih osam godina uz pomoć Vlade Republike Srbije realizovano dosta infrastrukturnih projekata.

U ime zaposlenih, okupljenima se obratila i Sanja Miljković iz Kuršumlije, koja je odlučila da svoj život i karijeru gradi u tom gradu.

- Presrećna sam što vam se danas u ime svih Kuršumličana mogu zahvaliti što ste nam pružili priliku da počnemo sa radom u novoj fabrici ''Složenih borbenih sistema'' ovde u Kuršumliji - poručila je Sanja Miljković.

Tokom današnjeg obilaska, poslovodstvo fabrike ministru odbrane i načelniku Generalštaba predstavilo je proizvodni program, kao i naredne faze razvoja tog pogona, a predstavljeno je oklopno vozilo "Lazar" i borbeno oklopno vozilo "Miloš" sa posadama pripadnika Vojske Srbije opremljenih novim kompletima borbene opreme.

Otvaranju su prisustvovali pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, državni sekretar Bojan Jocić i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Video: Strani kapital uložio u rodno selo: Uveo je struju i izgradio put kako bi podigao fabriku

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    Ovidje bi neko da ima platu kao zemlje koje su stotinama godina pljačkale po svetu uključujući i nas samo što su nas još i istrebile i popalile jedno tri puta samo za 100god i sad dođe neko i da im plat 1000e svima,ovdje neki nemaju čak ni vakum u glavi!

  • Sos

    Dajte vece plate.Mislite malo I na nasu decu, a ne samo na vasu.

  • Boki

    I treba pozdravljam. Naša pamet u namenskoj industriji. Kao što smo nekad imali. Bravo, sve, za majku Srbiju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke