• 4

"Kruševac može da bude zeleni grad. Najmodernija fabrika za prečišćavanje otpadnih voda je gotova"

U ovoj fabrici će se prvi put u Srbiji raditi solarno sušenje mulja

  • 4
Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović / Foto: ATA Images

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas u Kruševcu novoizgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda i poručila da je ta fabrika od velikog značaja za komunalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine grada, a ujedno i najmodernija fabrika te vrste u ovom delu Evrope.

Ona je kazala da je taj projekat koštao 24 miliona evra i dodala da je, osim fabrike, izgrađena i kanalizaciona mreža u dužini od 60,7 kilometara, kao i kolektor.

- Ovo je ne samo za Kruševac, već i za Srbiju važan dan. Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda je gotova, sada je u probnom radu i od velikog je značaja za komunalnu infrastrukturu ovog grada i životnu sredinu. Ovo je danas najmodernija fabrika, ne u Srbiji, već i u ovom delu Evrope - rekla je Zorana Mihajlović novinarima u Kruševcu.

Prema njenim rečima, ovom fabrikom Kruševac postavlja određene standarde drugim gradovima u Srbiji, vezane za to kako bi trebalo da vode računa ne samo o putnoj i saobraćajnoj infrastrukutri, već i o komunalnoj.

- U ovoj fabrici će se prvi put u Srbiji raditi solarno sušenje mulja koji će, možda, otići u elektrane koje će raditi od materijala iz ove fabrike. To znači da je ovo postrojenje urađeno da bude ekološki i ekonomski efikasno - objasnila jeMihajlović.

Da li vam se sviđa ideja da radite 32 sata nedeljno?

U najmoderniju fabriku te vrste u ovom delu Evrope uloženo je 24 miliona evra / Foto: Pixabay

Kaže da je važno da sada u Kruševcu počne novi projekat koji je vredan 16 miliona evra, a to je regionalna deponija za ceo Rasinski okrug.

- Kruševac sledeće godine može da konkuriše da postane zeleni grad, jer nema nijednog razloga, sa svim onim što je uložio i radi u oblasti životne sredine, da to i ne postane - poručila je ministarka. Dodala je i da će Vlada Srbije do 2023. godine u aerodrom "Rosulje", u Kruševcu, uložiti šest milona evra kako bi se više koristio.

Najavila je da će do kraja godine hangar biti završen, kao i asfaltna pista na tom aerodromu.

Govoreći o putnoj infrastrukturi, Mihajlović je kazala da se Moravski koridor radi i istakla da će Kruševac uskoro biti spojen sa Moravskim koridorom što je, kako kaže, velika stvar za dolazak investicija, ali i za građane da ostanu da žive i rade u svom gradu.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda finasirala je Vlada Nemačke preko Kancelarije nemačke razvojne banke KfW u Srbiji, a direktor te Kancelarije, Arne Gos, rekao je da je postrojenje izgrađeno u skladu sa najvišim standardima, pored toga što je najmodernije u Srbiji i, kao takvo, predstavlja primer za ceo region.

Video: Strani kapital uložio u rodno selo: Uveo je struju i izgradio put kako bi podigao fabriku

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sindikat

    18. jun 2020 | 14:52

    A gde je pečat !??

  • Baka

    18. jun 2020 | 15:03

    Zeleni grad a zgrade nicu kao pecurke. Gradi se mnogo ali i radi se na ulepsavanje grada a i da je cist i odrzavan grad to jeste.

  • рикајло

    18. jun 2020 | 18:39

    Џабе зелени град када становници села немају канализацију. И даље важи она из филмова Радоша Бајића : " У шљиваче па наспавање'

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>