• 0

Brže do zaposlenja: Firme će lakše nalaziti stručnjake, kadar će biti školovan u skladu sa potrebama

"Kroz saradnju sa Agencijom za kvalifikacije imamo mogućnost da ukažemo na promene koje su se dogodile u načinu obavljanja određenih poslova i šta je novo potrebno da znaju i umeju kadrovi, kako bi se ti poslovi obavljali kvalitetnije i efikasnije", istakao je Marko Čadež, predsednik PKS

  • 0
Više od 40 miliona ljudi zatražilo je novčanu pomoć

Foto: Pixabay

Privredna komora Srbije i Agencija za kvalifikacije Vlade Republike Srbije potpisale su Memorandum o saradnji u oblasti razvoja stručnog obrazovanja, što će omogućiti da se potrebe poslodavaca za veštinama brže prevode u odgovarajuće programe nastave i učenja.

Prvi korak u tom procesu je da se utvrdi koja su znanja, veštine, stavovi i sposobnosti potrebni da bi se stekle određene kvalifikacije, a informacije o tome će pružiti privrednici uz podršku stručnih službi Privredne komore Srbije.

- Kroz saradnju sa Agencijom imamo mogućnost da ukažemo na promene koje su se dogodile u načinu obavljanja određenih poslova i šta je novo potrebno da znaju i umeju kadrovi, kako bi se ti poslovi obavljali kvalitetnije i efikasnije. Na bazi informacija iz privrede, u saradnji sa Agencijom, PKS će pripremiti inicijative za uvođenje novih i revidiranje postojećih kvalifikacija - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i dodao je:

"Standard kvalifikacije je osnov za razvoj programa obrazovanja, za sticanje kvalifikacija na svim nivoima obrazovanja. Na ovaj način obezbeđuje se školovanje budućih kadrova u skladu sa realnim potrebama privrede."

Direktor Agencije prof. dr Časlav Mitrović ocenio je da će potpisani memorandum dalje razviti dobru saradnju sa PKS koja je posrednik za inpute o potrebama privrede.

- Pokušavamo da se u stručnom obrazovanju u Srbiji što brže uvode novi standardi kvalifikacija - rekao je Mitrović, i dodao kako je to neophodno zbog potreba tržišta rada.

Video: Čadež o posledicama pandemije na kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>