• 1
 ≫ 

Zlato nastavlja da se penje: Koliko će koštati do kraja godine?

 ≫ 

Dragocenom plemenitom metalu pogoduje kriza, a posebno ova, izazvana virusom korona

  • 1
zlato Foto: Pixabay

- Cena zlata po unci mogla bi da premaši 1.920 dolara do kraja ove godine, čime bi bio oboren rekord svih vremena, postavljen 2011. - kaže Piter Hjug, direktor za globalnu trgovinu kompanije "Kitco Metals".

Kako je dalje naveo, a piše Raša Tudej, bilo je "mekših promena" u ceni zlata kratkoročno, posebno imajući u vidu sezonske faktore, ali očekuje da će krajem 2020. ona biti na nivou od pre 9 godina, ili čak na višem.

Ovo možda i ne čudi toliko s obzirom na činjenicu da se virus korona ponovo rasplamsava u mestima gde nedeljama nije bio zabeležen nijedan pozitivan slučaj na Covid-19, a to sugeriše na mogućnost pojave drugog talasa i remećenje tržišta.

Hjug kaže da će do kraja tekuće godine, na snazi zasigurno ostati neki fundamentalni rizici vezani za ekonomski rast. Dugoročna ekonomska šteta mogla bi da dovede do još jedne korekcije adekvatnosti kapitala i rizične aktive, navodi on, dodajući da se zalihe zlata postepeno troše.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    20. jun 2020 | 13:42

    Pa imali smo mi 45 tona zlata u briselu do 2014. god. Ali se istopilo samo od sebe i nestalo. Ko li ga je uzeo???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>