• 2

Najveća svetska kruzer kompanija rasprodaje imovinu. Gubici se mere milijardama

U istom periodu prošle godine, kompanija je poslovala s neto dobiti od 451 milion dolara

  • 2
kruzer Carnival Liberty / Foto: Pixabay

Britansko-američki organizator krstarenja Karnival saopštio je da je drugo fiskalno tromesečje zaključio s neto gubitkom od 4,4 milijarde dolara zbog pandemije Covid-19, koja ga je prisilila na otpis suvišnih brodova.

Neto gubitak u tom periodu, zaključno s krajem maja, najveći je u istoriji vodećeg organizatora krstarenja na svetu. U istom razdoblju prošle godine kompanija je poslovala s neto dobiti od 451 milion dolara, prenosi Bankar.me.

Poslovanje s krstarenjima urušilo se nakon što je nekoliko brodova postalo žarište epidemije korona virusa. Neki putnici i radnici su preminuli od posledica zaraze, a nekima je određen karantin u lukama.

Karnival je zbog pandemije i posledica bio primoran da smanji ukupne kapacitete. Nakon prodaje šest brodova, bili su prisiljeni da otpišu dve milijarde dolara zbog razlike u prodajnoj ceni i njihovoj knjigovodstvenoj vrednosti.

Kada se isključi taj otpis, neto gubitak iznosio je 2,4 milijarde dolara. Iz kompanije kažu da, što je duža pauza u poslovanju - to je veći uticaj na likvidnost i finansijski položaj.

Krstarenja se obično rezervišu šest meseci do godinu dana unapred, a od izbijanja epidemije na brodovima u Aziji, Karnival i njegovi konkurenti bili su primorani da otkažu, refundiraju ili promene rezervacije za na hiljade karata.

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bilo je lepo

    20. jun 2020 | 16:08

    Bilo je lepo, dok je trajalo... 8 godina zivota na CCL, hvala za sve. Vreme je za nove pobede

  • Viktor

    20. jun 2020 | 17:29

    Brale vala ste dosta i zaradili...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>