• 0
 ≫ 

Samo u aprilu, 97 odsto turista manje: Evropa nije najgore prošla, evo ko je na prvom mestu

 ≫ 

Najveći pad je u Aziji, Evropa na drugom mestu

  • 0
Singapur Singapur / Foto: Pixabay

Svetski turizam je potonuo dramatično kada je nastupila pandemije: višemesečno zatvaranje granica, obustava letova i karantinske mere učinili su svoje, pa je tako broj međunarodnih dolazaka od početka godine do kraja aprila - opao za 44 odsto u odnosu na isti period 2019.

Gubici u prihodima mere se milijardama, tačnije, iznose 195 mlrd dolara, izveštava Svetska turistička organizacija (UNWTO). Iako su očekivanja bila da će april, zbog Uskrsa, a uprkos pandemiji, biti jedan od najprometnijih meseca godina - to se ipak nije desilo.  Globalno zatvaranja ljudi u kuće dovelo je do pada od 97 odsto u međunarodnim turističkim dolascima samo u aprilu.

Još u martu, kada je korona kriza tek bila na pomolu u Evropi i SAD, pad je iznosi 55 %. Kada je reč o letnjoj sezoni, iz UNWTO napominju da postoji "neka nada", ali da je sve još uvek neizvesno. Njihova preporuka zemljama-članicama, pre svega, jeste da se sada dok je smanjen promet, posvete restartu turističkih politika i strategija.

Posebno je alarmantno to što ovako oštar pad turizma, koji se praktično desio iznenada, ugrožava na milione radnih mesta i ekonomije vlada širom sveta.

- Sve dok se turizam ponovno ne pokrene, pozivamo na snažnu podršku sektoru i pozdravljamo korake koje preduzimaju EU i pojedine zemlje, poput Francuske i Španije, kako bi ekonomski poduprli turizam i izgradili temelje za oporavak - izjavio je glavni sekretar UNWTO-a, Zurab Pololikashvili.

Podaci ove svetske organizacije pokazuju da je do kraja aprila, pandemija najviše pogodila turizam Azije i Pacifika, gde je došlo 51 odsto turista manje nego prošle godine, dok je Stari kontinent doživeo pad od 44 procenata. Slede Bliski Istok s padom od 40 posto, SAD (36%), Afrika (35%).

Video: Ekipa Telegrafa vam otkriva kako je zapravo preći granicu sa Grčkom ove sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>