• 0

Slika i prilika trenutnog stanja: Na četiri jadranska aerodroma sletelo 20 putnika za ceo mesec

Slovima i brojem znači jedno - katastrofa

  • 0
Tokio Aerodrom

Aerodrom u Tokiju / pixabay.com

Četiri najveća jadranska aerodroma u Hrvatskoj - Split, Zadar, Dubrovnik i Rijeka imali su u aprilu prošle godine ukupno 454.377 putnika, dok ih je u istom mesecu ove godine ukupno, slovom i brojem bilo - 20, što je "ravno katastrofi", piše hrvatski portal Novac.

Od toga, šest putnika registrovano je na splitskom, a 14 na riječkom aerodromu, dok preostala dva nisu imala ni jednog putnika. Od najvećih hrvatskih aerodroma jedino je zagrebački u tom mesecu imao - 5.118 putnika.

U to vreme on je bio jedini preko kojeg se odvijao međunarodni vazdušni saobraćaj. U to su ubrajani letovi za humanitarna pomoć. Istog meseca prošle godine ''Franjo Tuđman'' beležio je 311.368 putnika.

Ovogodišnji plan aerodroma Split je bio da dosegne 3,5 miliona putnika. Trenutna predviđanja su na nivou 15 do 20 posto prošlogodišnjeg prometa, koji je bio oko 3,3 miliona putnik, ističe za Jutarnji list Lukša Novak, direktor tog aerodroma.

Do 12. juna kroz aerodrom u Splitu je prošlo 87.000 putnika što je tek 11 posto prošlogodišnjeg prometa. Aerodrom Zadar prošle godine imao je rast putnika od 30 posto. Preskočili su brojku od 800.000, a planovi za ovu godinu su bili još ambiciozniji.

- Do kraja godine očekujemo između 150.000 i 200.000 putnika što je pad od 75 posto u odnosu na lani. Jednaki bi prema sličnim procenama bili i finansijski gubici - navodi se u odgovoru uprave zadarskog aerodroma.

Dubrovački aerodrom je u aprilu bio zatvoren dok je u maju bio na 1,27 posto prometa iz istog meseca prošle godine. U junu se očekuje da će promet dostići 3,01 posto iz istog meseca prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>