Turisti obožavaju ovo balkansko jelo, a čovek koji je kuvao za Tita ga izvređao: "Ceo Jadran smrdi po TOME!"

D. K.
D. K.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Zanimljiva objava na Redditu u kojoj korisnik pita šta su Hrvati mislili o ćevapima 1983. godine pokrenula je nostalgičnu i duhovitu raspravu. Iako je pitanje poluironično, komentari su doneli pravi preskok jednog vremena u kojem su ćevapi već bili duboko ukorenjeni u gastronomsku kulturu regiona.

Stevo Karapandža, čovek poznat po tome što je kuvao za Tita, u jednom kratkom video isečku komentariše ćevape rečima: „Ceo Jadran smrdi na ćevapčiće i ražnjiće. To je upropastilo i ono malo kuhinje što smo mogli da uzdignemo i pokažemo.“

Stevo Karapandza, corbast pasulj Foto: Shutterstock, Youtube/Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija

Međutim, ekipa u komentarima baš i ne deli njegovo mišljenje. „U Hrvatskoj još nisam probao dovoljno dobre ćevape, zato me i ne čudi da im smrde“, piše jedan korisnik.

Praktičan i dostupan obrok

Neki su ih tada smatrali vrstom „brze hrane“, ali ne nužno u negativnom smislu – više kao praktičan i uvek dostupan obrok, naročito na putovanjima ili sportskim događajima.

Kao što jedan komentator ističe, ćevapi su tada bili neizostavan deo svakog izleta ili odlaska u Tuzlu, Sarajevo, Travnik...
Putovalo se satima samo da bi se pojela dobra porcija sa lukom i somunom.

Iako popularni, tadašnji Hrvati često su na ćevape gledali kao na „lagan obrok, nešto što se jede usput, ali od čega nisi sit ako si baš gladan“, navodi jedan korisnik.

Misljenje Hrvata o cevapima 1983.godine byu/Amazing_Slide_1253 inbih

Više od hrane - društveni ritual

Šira slika iz komentara pokazuje da su ćevapi bili više od hraneoni su bili društveni ritual.
Jeli su se uz fudbal, na ekskurzijama, na pijaci, ili kao „nagrada“ nakon napornog radnog dana.

Gde su najbolji ćevapi?

Bilo da se radilo o Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru, Hrvati su dobro znali gde se jedu najbolji ćevapi i rado su ih konzumirali, često uz pivo i u dobrom društvu.

Neki su se kroz šalu prisetili da su „ćevapi bili kao današnji suši – nije ih bilo na svakom ćošku, ali su bili hit među mladima.“
Drugi su pak isticali da je ćevap uvek bio hrana „za narod“ – jednostavna, pristupačna i uvek topla.

Sarajevski ćevapi Foto: Telegraf.rs

Pojedini se i danas sećaju tadašnjih cena, drvenih stolova i mirisa roštilj dima koji se širio svakim prolazom.

Ćevapi, ikona ukusa i sećanja

Danas, sa vremenskim odmakom od 40 godina, ćevapi i dalje žive kao ikona balkanske kuhinje, a Reddit rasprava pokazuje da sećanja na njih nisu samo gastronomska – ona su emotivna, kulturološka i duboko ljudska.

Ćevapi Foto: Profimedia/Jakub Porzycki/NurPhoto

Jer, kako je jedan korisnik rekao: „Ćevap nikad nije bio samo meso. Bio je trenutak, društvo i miris nečeg poznatog.“

(Telegraf Biznis)

Video: Ivanjac: Imamo tri žarišta afričke kuge svinja u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>