• 0
 ≫ 

Radio je u Guglu, mnogima je nepoznat, a trenutno je drugi najbogatiji Kinez. Evo zašto je uspeo

 ≫ 

Svoju kompaniju za e-trgovinu, "Pinduoduo", osnovao je 2015. godine

  • 0
Pinduoduo, Colin Huang

Kolin Huang / Printskrin: Youtube/CNBC Television

On je dokaz da pandemija nije svima naštetila, jer je njegova kompanija za e-trgovinu "Pinduoduo" baš zbog korone i izolacije drastično porasla, pa je tako Kolin Huang trenutno drugi najbogatiji čovek Kine.

Prema Forbes izveštaju, u njegovom džepu nalazi se 45,4 milijarde dolara, što čini da bude ispred Džeka Maa, osnivača Alibabe, ali ispod Ponija Maa, izvršnog direktora kompanije "Tencent".

Huang je najpre radio kao pripravnik u Majkrosoftu, a potom tri godine kao inženjer u Guglu. Kako je rekao u blogu, 2016, te tri godine su bile dragocene za njega, možda čak i presudne da postane ono što je danas, jer mu je ta "kompanija dala više nego što je očekivao".

"Pinduoduo" je osnovao 2015, dakle, za samo pet godina napravio je bum na tržištu, a svemu je pojačano doprinela i trenutna situacija s koronom, odnosno karantinom, jer su ljudi masovno šopingovali onlajn. Kompanija je posebno doživela popularnost u Kini, a broj porudžbina na dnevnom nivou je porastao sa 50 miliona na 65 miliona.

Ipak, ova onlajn trgovina nije kao i svaka druga. Na primer, "Pinduoduo" nudi opciju koja se zove "team buying", a podrazumeva da potrošači zajedno kupuju više stvari po nižim cenama. Pored toga, mogu da igraju igrice na sajtu, za šta ponekad budu nagrađeni u vidu besplatnih poklona.

U svom blogu iz 2016. je takođe pisao da su neki radnici Gugla prebrzo došli do novca, što je učinilo da izgube interes za posao, provode se i traže nove poslovne opcije. Kaže da im je vreme prolazilo uzalud, umesto da su radili nešto pametno i smisleno. Huangu će, ipak, biti potrebno još mnogo vremena da dostigne osnivača Amazona.

Kako prenose Forbes, Džef Bezos je trenutno "težak" 162,2 milijarde dolara.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>