• 0

3 varijante da vratite kredit posle moratorijuma, i šta vas čeka posle toga?

Tačan datum prestanka nije istovetan u svim slučajevima, zavisi kada su vam dospevale rate

  • 0
šater, kredit, biznis, otplata

Foto: Shutterstock

Pojedine banke u Srbiji počele su da šalju obaveštenja svojim klijentima da im je istekao moratorijum i da mogu da očekuju sledeću ratu za kredit.

Kog tačno dana će vam stići na naplatu obaveza, zavisi od same rate, odnosno datuma kada vam je inače stizala na naplatu.  Dodatno, klijenti banaka koji su u martu prihvatili ponudu za tromesečni moratorijum ipak će, za razliku od dosadašnjih informacija, imati tri mogućnosti kada je reč o nastavku otplate kredita.

Pored izmirivanja obaveza prema predviđenom planu uz produžetak otplate za tri meseca i raspoređivanja kamate na broj preostalih rata, oni koji nisu u finansijskim teškoćama mogu i odmah da plate tri preskočene rate ili samo kamatu za prethodna tri meseca.

Prva opcija je već poznata a to je da posle prestanka zastoja u otplati kredita klijent nastavlja redovno da izmiruje svoje obaveze, prema predviđenom planu, s tim što se period otplate produžava za tri meseca, dok se kamata obračunata tokom zastoja pripisuje dugu i ravnomerno raspoređuje na broj preostalih rata.

Druga opcija - klijenti koji su u prethodnih 90 dana nastavili redovno da primaju zaradu i nisu potrošili novac planiran za kredit, odnosno imaju dovoljno sredstava za tri preskočene rate, mogu da dođu do banke i kažu da žele da uplate za 90 dana koliko duguju. Nakon toga nastavljaju da plaćaju potpuno istu ratu kao što je bila pre uvođenja moratorijuma, a isti im ostaje i rok otplate.

Treća varijanta koja je prisutna kod banaka je da ako neko nema dovoljno novca za glavnicu, rok otplate mu se produžava za 90 dana, ali može ako želi da plati kamatu koja je obračunata u periodu od ova tri meseca. Konkretno, ako mesečna rata od 300 evra uključuje 150 evra glavnice i 150 evra kamate, to znači da sada možete da platite 450 evra kamate za period moratorijuma, dok će vam tri glavnice biti naplaćene na kraju otplate zajma, u dodatna tri meseca.

- U ovom periodu, nastavljate da plaćate svoju obavezu, ali ovaj deo od 90 dana gde je kamata i glavnica, kamata se pripisuje glavnici i raspodeljuje linearno, a dok se vremenski rok trajanja kredita produžava za 90 dana - rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić.

- Takođe, klijenti ako nisu u prethodnih 90 dana potrošili novac, i imaju za tri rate, mogu da dođu kod banke i kažu da žele da uplate za 90 dana koliko duguju i potom nastavljaju da plaćaju potpuno istu ratu. Treća varijanta koja je prisutna kod banaka je da ako neko nema za glavnicu, produžava se za 90 dana, ali može ako hoće da plati kamatu koja je bila u periodu od ova tri meseca - objasnio je on.

Podsetimo, moratorijum je propisan za sve dužnike koji su to želeli (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumevao je zastoj u otplati obaveza po svim osnovama - bilo kredita ili kartica.

Kako su ranije rekli sagovornici Telegraf Biznisa, 90 odsto građana je prihvatilo moratorijum.

Da li predah može biti produžen?

 

Kako se bliži kraj ove olakšice, ovih dana postavlje se i pitanje da li će moratorijum biti produžen? Posebno jer neke zemlje regiona daju takvu mogućnost pa se oko 350.000 građana i preduzeća u Hrvatskoj nada i zvaničnoj potvrdi te informacije.

Ono što je zasada sigurno, jeste da odlukom o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema propisano da moratorijum ne može biti kraći od 90 dana. To znači da je propis NBS kojim je uveden moratorijum uvažio mogućnost da vanredne okolnosti usled zdravstvene situacije traju i duže od tri meseca. Još se međutim, ne zna da li građani mogu da očekuju dodatna tri meseca lufta.

Takođe, predstavnici banaka ali i same NBS su ranije isticali da su banke dobro kapitalizovane i likvidne, tako da odlaganje naplate potraživanja za najmanje tri meseca neće dovesti do poteškoća u njihovom poslovanju.

- One neće ostati bez naplate potraživanja jer se moratorijumom pomeraju rokovi za njihovu naplatu, a ne ukida se obaveza dužnika. To znači da će naplata potraživanja od klijenata koji prihvate moratorijum biti odložena, kamate ravnomerno raspoređene na rate koje će dužnici otplatiti u periodu nakon moratorijuma, a period otplate je produžen - rečeno je ranije za naš portal.

Video: Minimalni iznos kredita za privrednike je milion, a za preduzetnike dva miliona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>