• 0

Kome su krediti najpotrebniji? Mali navodi da je na raspolaganju još milijardu evra

"Reč je o jeftinom novcu koji je već u opticaju", rekao je Siniša Mali

  • 0
Novac, dinari, novčanik

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali danas je istakao da je bankama stigao zahtev za oko milijardu evra kredita, u okviru garantne šeme kojom država obezbeđuje pomoć za likvidnost i obrtna sredstva preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, usled pandemije virusa korona.

On je ocenio da je odziv privrede odličan, te da su ekonomske mere koje je država predvidela, u potpunosti odgovorile na krizu.

- Prema preseku 15. juna 2020. godine, odobreno je 6.332 kredita, ukupne vrednosti 526 miliona evra, uključujući i ugovorene kredite, kojih je 4.996, vrednosti 365 miliona evra. Istovremeno, radi se na odobravanju zahteva za još 3.449 kredita ukupne vrednosti 453 miliona evra. Ove cifre pokazuju da smo pogodili suštinu problema, a s druge strane, ovakva mera garant je stabilnosti naše ekonomije i način da dodatno osnažimo privredu i osiguramo radna mesta - naveo je Mali.

Ministar je podsetio da je garantna šema za kredite deo mera države, koja je za pomoć privredi i građanima izdvojila ukupno 5,1 milijardi evra.

Ova vrsta pomoći, predviđena Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije Covid-19, omogućava garanciju države za kredite vrednosti do dve milijarde evra.

Ministar je napomenuo da je na raspolaganju privredi još oko milijardu evra u okviru garantne šeme i pozvao preduzeća i privrednike da se prijave.

- Prema zahtevima se vidi da se sa najviše izazova suočavaju preduzetnici, mala i mikro pravna lica, kojima je pomoć za likvidnost i obrtna sredstva bila najpotrebnija. Naš cilj je i bio da osiguramo njihovo poslovanje. Pozivam one koji još uvek razmišljaju o ovoj vrsti pomoći da se prijave i iskoriste šansu, jer je ovo dobar način da se osigura poslovanje. Krediti su izuzetno povoljni, reč je o jeftinom novcu koji je već u opticaju - rekao je Mali.

šater, kredit, biznis, otplata

Foto: Shutterstock

Period otplate je 36 meseci, a grejs period od devet do 12 meseci, dok država garantuje do 80 odsto iznosa zaduženja.
Mali je podsetio da je Program ekonomskih mera rezultat teških reformi koje je Srbija sprovodila od 2014. godine, kada je zemlja bila na ivici bankrota.

- Prepoznali smo da je, posebno u ovim teškim vremenima, najvažnije da mi kao ozbiljna i stabilna država, koja je šampion u Evropi po stopi rasta u prvom kvartalu, treba da pomognemo našoj privredi. Jačanjem privatnog sektora jačamo i finansije države, kreiramo bolje uslove za poslovanje, ali i život naših građana, stvaramo povoljno tle za uvećanje plata i penzija. Mi želimo da gledamo unapred, u bolje sutra, a to možemo samo kada smo stabilni na svim poljima - istakao je on.

Podsetio je i na program "Srbija 2025", koji predviđa nastavak izgradnje infrastrukture, od puteva, do izgradnje vodovodne, kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje vode.

- Naš cilj je da ispunimo data obećanja, a ona podrazumevaju bolji životni standard. Sve što radimo usmereno je poboljšanju uslova i za privredu i za građane, a neprikosnoveni cilj je da za pet godina ostvarimo obećano: da prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija oko 430, 440 evra - napomenuo je ministar.

Video: Mali o megaprojektu Srbija 2020-2025

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari