• 0

Posle ubrajanja Srbije u top 5 svetskih startap ekosistema, Brnabić govorila na konferenciji FT

"Želimo da naučimo mlade generacije kako da misle, da se ne boje da rešavaju probleme, da razmišljaju kritički i budu kreativni"

  • 0
Ana Brnabić

Foto: Printscreen

Ana Brnabić

Foto: Printscreen

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić učestvovala je na konferenciji o ekosistemima u organizaciji prestižnog britanskog poslovnog magazina „Financial Times“ (FT) i njegove platforme “The next Web” (TNW) u okviru koje se organizuju godišnje serije konferencija sa fokusom na nove tehnologije i startap kompanije u Evropi.

Кonferencija se održava sa ciljem da predstavi godišnji izveštaj američke organizacije „Startup Genome“ o pokretanju startup ekosistema širom sveta, kao i da predstavi različita iskustva vlada širom sveta, kako bi se podržali i iskoristile prednosti tehnoloških ekosistema za ubrzanje ekonomskog razvoja.

Premijerka Brnabić govorila je procesu i značaju digitalizacije u Srbiji, kako u javnom sektoru, tako i u ekonomiji i podršci startap kompanijama i firmama, koja je neupitno doprinela razvoju srpske ekonomije.

Predsednica vlade posebno je istakla uspeh i povećanje efikasnosti u uvođenju digitalizacije u sektoru obrazovanja. Ona je rekla da je cilj njene vlade bila reforma obrazovanja i priprema mladih za poslove u 21. veku.

Osvrnula se na neophodnost stvaranja modernih uslova za učenje, kako deci tako i profesorima. - Ulaganjem u obrazovanje, mi investiramo u sopstvenu budućnost. Želimo da naučimo mlade generacije kako da misle, da se ne boje da rešavaju probleme, da razmišljaju kritički i budu kreativni - rekla je premijerka.

Naglasila je da je kao rezultat reformi obrazovanja u Srbiji, uvedena informatika kao obavezan predmet u osnovne škole i da deca od malih nogu imaju priliku da uče da programiraju. Dodala je da je veliki uspeh povećanje broja specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama, kao i interesovanje koje su deca iskazala za upis ove godine.

startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

Кao neophodnost u savremenom društvu, premijerka je istakla ulaganje u moderne tehnologije i investicionu infrastrukturu. Srbija je do sada uložila 100 miliona eura u infrastrukturu za inovacije, istraživanje i razvoj i startap kompanije. Takođe, pomenula je poreske olakšice koje naša zemlja pruža za startap kompanije, ulaganje u inovacije i obrazovanje.

Predsednica vlade izrazila je zahvalnost Inicijativi Digitalna Srbija, kao organizaciji koja je dosta pomogla Vladi R. Srbije da razume potrebe IT kompanija i tržišta IКT sektora, pri uvođenju digitalizacije.

Takođe, ona se osvrnula na uspešno organizovanje onlajn nastave odmah po otpočinjanju krize izazvane korona virusom u Srbiji, koja je dala mnoge inspiracije i za buduće efikasno učenje i održavanje nastave u našoj zemlji.

Nezaobilazna tema, koju je premijerka sa ponosom istakla su mnogobrojni servisi dostupni građanima u okviru elektronske uprave u Srbiji, kao i različiti benefiti i ušteda troškova koje je ona omogućila.

Кao jedan od glavnih prioriteta i budućih planova, istakla je digitalizaciju zdravstva, kako bi se omogućile bolje usluge pacijentima, uštedelo vreme i troškovi, a u isto vreme lekarima i medicinskim radnicima pružilo više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata. Još jedan od prioriteta, kako je naglasila Brnabić, je svakako i biotehnologija.

- Ovoj temi ćemo biti dosta posvećeni jer smatramo da to može da doprinese većoj kompetentnosti Srbije na svetskom nivou i da naša zemlja ima dosta potencijala, naučnih istraživača i talentovanih inovatora u ovoj oblasti - rekla je premijerka.

Pored premijerke Brnabić, na globalnoj konferenciji su govorili i drugi poznati politički lideri, stručnjaci i stvaraoci tehnoloških ekosistema, poput evropske komesarke za konkurentnost Margaret Vestager, potpredsednice Evropske investicione banke Eme Navaro, članice Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martine Larkin i ekonomiste i profesora na „Harvard Business School“ Džoša Lernera.

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>