• 0

Posle ubrajanja Srbije u top 5 svetskih startap ekosistema, Brnabić govorila na konferenciji FT

"Želimo da naučimo mlade generacije kako da misle, da se ne boje da rešavaju probleme, da razmišljaju kritički i budu kreativni"

  • 0
Ana Brnabić

Foto: Printscreen

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić učestvovala je na konferenciji o ekosistemima u organizaciji prestižnog britanskog poslovnog magazina „Financial Times“ (FT) i njegove platforme “The next Web” (TNW) u okviru koje se organizuju godišnje serije konferencija sa fokusom na nove tehnologije i startap kompanije u Evropi.

Кonferencija se održava sa ciljem da predstavi godišnji izveštaj američke organizacije „Startup Genome“ o pokretanju startup ekosistema širom sveta, kao i da predstavi različita iskustva vlada širom sveta, kako bi se podržali i iskoristile prednosti tehnoloških ekosistema za ubrzanje ekonomskog razvoja.

Premijerka Brnabić govorila je procesu i značaju digitalizacije u Srbiji, kako u javnom sektoru, tako i u ekonomiji i podršci startap kompanijama i firmama, koja je neupitno doprinela razvoju srpske ekonomije.

Predsednica vlade posebno je istakla uspeh i povećanje efikasnosti u uvođenju digitalizacije u sektoru obrazovanja. Ona je rekla da je cilj njene vlade bila reforma obrazovanja i priprema mladih za poslove u 21. veku.

Osvrnula se na neophodnost stvaranja modernih uslova za učenje, kako deci tako i profesorima. - Ulaganjem u obrazovanje, mi investiramo u sopstvenu budućnost. Želimo da naučimo mlade generacije kako da misle, da se ne boje da rešavaju probleme, da razmišljaju kritički i budu kreativni - rekla je premijerka.

Naglasila je da je kao rezultat reformi obrazovanja u Srbiji, uvedena informatika kao obavezan predmet u osnovne škole i da deca od malih nogu imaju priliku da uče da programiraju. Dodala je da je veliki uspeh povećanje broja specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama, kao i interesovanje koje su deca iskazala za upis ove godine.

startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

Кao neophodnost u savremenom društvu, premijerka je istakla ulaganje u moderne tehnologije i investicionu infrastrukturu. Srbija je do sada uložila 100 miliona eura u infrastrukturu za inovacije, istraživanje i razvoj i startap kompanije. Takođe, pomenula je poreske olakšice koje naša zemlja pruža za startap kompanije, ulaganje u inovacije i obrazovanje.

Predsednica vlade izrazila je zahvalnost Inicijativi Digitalna Srbija, kao organizaciji koja je dosta pomogla Vladi R. Srbije da razume potrebe IT kompanija i tržišta IКT sektora, pri uvođenju digitalizacije.

Takođe, ona se osvrnula na uspešno organizovanje onlajn nastave odmah po otpočinjanju krize izazvane korona virusom u Srbiji, koja je dala mnoge inspiracije i za buduće efikasno učenje i održavanje nastave u našoj zemlji.

Nezaobilazna tema, koju je premijerka sa ponosom istakla su mnogobrojni servisi dostupni građanima u okviru elektronske uprave u Srbiji, kao i različiti benefiti i ušteda troškova koje je ona omogućila.

Кao jedan od glavnih prioriteta i budućih planova, istakla je digitalizaciju zdravstva, kako bi se omogućile bolje usluge pacijentima, uštedelo vreme i troškovi, a u isto vreme lekarima i medicinskim radnicima pružilo više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata. Još jedan od prioriteta, kako je naglasila Brnabić, je svakako i biotehnologija.

- Ovoj temi ćemo biti dosta posvećeni jer smatramo da to može da doprinese većoj kompetentnosti Srbije na svetskom nivou i da naša zemlja ima dosta potencijala, naučnih istraživača i talentovanih inovatora u ovoj oblasti - rekla je premijerka.

Pored premijerke Brnabić, na globalnoj konferenciji su govorili i drugi poznati politički lideri, stručnjaci i stvaraoci tehnoloških ekosistema, poput evropske komesarke za konkurentnost Margaret Vestager, potpredsednice Evropske investicione banke Eme Navaro, članice Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martine Larkin i ekonomiste i profesora na „Harvard Business School“ Džoša Lernera.

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke