• 0

"Rodna ravnopravnost je ključna tema za dalji napredak srpskog društva"

Danas su svečano dodeljene diplome učesnicama programa "Devojke u tehnologiji". U programu je učestvovalo 20 studentkinja koje su odabrane po javnom pozivu

  • 0
učenje studiranje na daljinu, online nastava, devojka, racunar, laptop, rad od kuće

Foto: Shutterstock

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) svečano su dodelili diplome učesnicama programa "Devojke u tehnologiji".

Tokom prethodnih nekoliko meseci, studentkinje su sa svojim mentorima radile na dodeljenim projektima, preko kojih su imale priliku da steknu nova znanja, razviju veštine u mentorskim timovima i steknu radnu praksu u uspešnim kompanijama, u oblasti IKT-a.

- Činjenica je da talenat, posvećenost i trud uvek pronađu put do uspeha. Mlade dame, koje su danas sa nama, najlepši su primer za to, a mene posebno raduje i čini ponosnom što sve veći broj žena odlučuje da profesionalnu karijeru gradi u komunikacijama i informacionim tehnologijama - izjavila je Milana Jević Gledović, članica UO AmCham-a.

- Rodna ravnopravnost je ključna tema za dalji napredak srpskog društva, posebno na polju novih tehnologija. Manja zastupljenost devojaka i žena u tehnologiji u budućnosti bi mogla dodatno da produbi ekonomsku nejednakost između žena i muškaraca, što utiče na prosperitet čitavog društva - rekla je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, i dodala:

"Resorno ministarstvo kontinuirano preduzima aktivnosti kako bi unapredilo položaj devojaka i žena u IKT sektoru, ali ono što je nedostajalo je veće uključivanje industrije. Zato, posebno pozdravljam učešće kompanija i nadam se da će u budućnosti mnogi slediti njihov pozitivan primer, a studentkinjama želim uspešne karijere".

U programu je učestvovalo 20 studentkinja koje su odabrane po javnom pozivu, sa Univerziteta u Beogradu: sa ETF-a, Fizičkog fakulteta, FON-a, Mašinskog, Prirodno-matematičkog, Saobraćajnog i Tehnološko-metalurškog fakulteta; zatim, sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Elektronskog fakulteta u Nišu.

Studentkinje je vodilo 14 mentora iz osam kompanija: Algotech, Ball Packaging Europe, DXC, Enetel Solutions, Roaming Networks, Telenor, Telegroup i VIP.

Ovaj jedinstveni program prakse i mentorstva Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovelo je u saradnji sa AmCham-om, i to kao jednu od aktivnosti državnog programa za osnaživanje žena za period 2019-2020. godine.

Program je polaznicama pružio prva profesionalna iskustva, praktična znanja i priliku da se upoznaju sa poslovnim procesima u uspešnim kompanijama, kroz program prakse i mentorstva, učešće na radionicama za lični i profesionalni razvoj i rad na konkretnim projektnim zadacima.

Video: Minimalni iznos kredita za privrednike je milion, a za preduzetnike dva miliona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>