• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

100 uspešnih poslovnih žena: Proglašene pobednice nacionalnog konkursa JP Pošta Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pobednice konkursa dobiće besplatne reklame u poštama širom Srbije

  • 0
istrazivanje pecina Foto: Telegraf.rs

Pobednice trećeg nacionalnog konkursa "100 uspešnih poslovnih žena", koje je organizovalo JP Pošta Srbije, proglašene su danas u Privrednoj komori Srbije. Ralizacijom ovog konkursa pomaže se osnaživanje žena i podržava se razvoj ženskog preduzetništva kao i biznisi u vlasništvu žena.

Za sto najboljih preduzetnica, po oceni stručne komisije, JP Pošta Srbije obezbedila je besplatni oglasni prostor i prezentaciju poslovanja u više od 1.550 poslovnica širom zemlje, čime se povećava vidljivost njhovih biznisa.

Ovo je prvi put da je pobednicama ovog konkursa omogućena nadogradnja njihovih znanja i veština u vidu edukacija na deset najaktuelnijih tema iz vođenja biznisa u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Stručnu Komisiju su ove godine činile direktorka sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić, direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić, koja je bila i predsednica Komisije, i članica upravnog odbora AIK banke Jelena Galić.

- Sa ponosom možemo da kažemo da danas u Srbiji jedna trećina preduzeća koja posluju, odnoso 34 odsto, je u vlasništvu žena. To je u skladu sa evropskim prosekom, na šta sto zaista veoma ponosni - rekla je Branislava Simanić.

Ona je posebno istakla da Privredna komora Srbije ima čitav niz aktivnosti koje sprovodi u cilju podrške poslovnim ženama i njihovim biznisima. Pomoć je u vidu organizovanja B2B sastanaka, pomoć oko izlaska na strana tržišta i sajmove a ono na čemu se insistira su edukacije.

- Jedan od koraka za unapređenje ženskog preduzetništva jeste edukacija. Potreban je koninuiran rad na sebi, i mi vas stimulišemo da budete inovativni kao i da digitalizujete svoje poslovne procese jer samo na taj način vaši biznisi mogu biti konkurentni i održivi na duži rok - istakla je Simanić.

Predsednica komisije, direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić je istakla da su ovakvi konkursi veoma važni jer ne samo da pružaju konkretnu podršku već i bude svest kod žena ali i javnosti o značaju učešća žena u ekonomskom životu Srbije.

- Žene preduzetnice u Srbiji, po prihodima se nalaze u sredini evropskog nivoa. Naš zadatak je da uvek stremimo boljem, da dođemo do nivoa na kome se nalaze, bar po svojim primanjima i profitabilnosti, žene preduzetnice u najrazvijenijim zemljama Evrope, pa i sveta - rekla je Matić.

Ona je rekla da je ovaj zadatak ostvariv zato što su srpske žene izuzetno vredne i odgovorne i čine najobrazovaniji deo radno sposobnog stanovništva.

- Potrebno je da mi kao društvo, naravno i država i institucije sistema, damo doprinos i pronađemo način da se žene ne samo motivišu nego i zaista podrže kroz konkretnije mere i konkretnije programe - istakla je Matić.

Napomenula je da je su u protekloj godini, Ministarstvo privrede i Fond za razvoj izdvojili oko milijardu dinara za programe za razvoj ženskog preduzetništva te smatra da je potrebno nastaviti ovako kao i tražiti nove izvore finansiranja. U skladu sa tim, zajedno sa Francuskom razvojnom agencijom, Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija i Fond za razvoj pregovara o okvirnom finansijskom programu u okviru kojeg bi imali posebnu liniju za žene preduzetnice.

- Fond za razvoj će uvek biti na raspolaganju i uvek će predstavljati, ne samo nominalno nego i de facto podršku ženskom preduzentištvu. Naš cilje je da dođemo do toga da se procenat biznisa koje vode žene popne sa sadašnjih 34 na bar 50 odsto - zaključila je direktorka Fonda za razvoj.

Jelena Galić, članica upravnog odbora AIK banke obraćajući se pobednicama konkursa rekla je da će inicijative poput ove koju je Pošta pokrenula, a Privredna komora Srbije i Fond za razvoj podržali doprineti da relativno brzo Srbija dostigne taj nivo od 50 odsto, da u ukupnom broju preduzetnika budu žene.

- Zaista smatram da, u preduzetništvu, žene imaju možda malo više veština kojima mogu da doprinesu da svoje preduzetništvo podignu na viši nivo te da svojim primerom pokažu i osnaže druge žene da se odluče za preduzetništvo. U tom smislu zaista mislim da je pred svima nama svetla budućnost - rekla je Galić.

Pobednicama konkursa obratila se i direktorka radne jedinice "Zemun", JP Pošta Srbije Mira Murić koja je istakla da će izabrane preduzetnice biti nagrađene besplatnim reklamiranjem u više pošta na teritoriji Srbije.

- Pošta Srbije, kao društveno odgovorno preduzeće već treću godinu podržava žene preduzetnice putem nacionalnog konkursa "100 uspešnih poslovnih žena". Po treći put je zabeleženo veliko interesovanje što nam govori o značaju podrške ženama preduzetnicama - zaključila je.

(Telegraf Biznis)

Video: Vera Zakam o digitalnoj demokratiji: Morate ljudima dati pristup, ali i sposobnost da se opismene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>