• 0

Ostvario rudarski san: Kako je običan čovek postao milioner zahvaljujući tanzanitu

Ne zanima ga novac za zabavu i luksuzan život, već za korisne stvari

  • 0
Tanzanija, rudar, Saniniu Laizer

Saniniu Laizer / Foto: Tanjug/AP

Rudar iz Tanzanije je u 52. godini doživeo ono o čemu je, verovatno, mogao samo da sanja: postao je milioner preko noći, jer je iskopao dva najveća komada tanzanita, jednog od najređih minerala na svetu.

Naime, komadi tanzanita koje je pronašao Saniniu Laizer su najveći ikada pronađeni u toj zemlji, i imaju ukupno 15 kilograma. Do sada, najveći iskopan tanzanit je imao 3,3 kg, pa ga ovi težina 9,2 i 5,8 kilograma uveliko prevazilaze.

- Fokus, odlučnost, mnogo truda i upornost su moja tajna. Želim da se zahvalim svima - rekao je ovaj sada popularni rudar, koji ima četiri žene i više od 30 dece.

Laizer ih je prodao za 3,4 miliona dolara Ministarstvu za drago kamenje u Tanzaniji, piše BBC. Ipak, ne zanima ga da taj novac troši na luksuz i zabavu, već želi da uloži u svoj kvart, da izgradi tržni centar i školu u blizini svoje kuće. Dalje je dodao da ga slava neće promeniti, i da nastavlja da se brine o svojoj porodici i čak 2.000 krava koje poseduje.

Inače, rudarima kao što je Laizer treba dozvola za potragu za tanzanitom, ali je ilegalno rudarstvo u velikoj meri zastupljeno u zemlji, posebno tamo gde su rudnici iza kojih stoje uspešne kompanije.

Tanzanit se može iskopati samo u malom području Tanzanije, površine 14 kilometara kvadratnih. Koristi se u izradi nakita i ukrasa, a prvi put ga je u komercijalne svrhe upotrebio "Tifani".

Tanzanitu se takođe pripisuju i spiritualna svojstva, pa je tražen i kao kristal koji stimuliše različite čakre. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi zalihe ovog kamena mogle nestati kroz 20 godina.

Video: Čudo se dogodilo: Pronađen dvostruki dijamant star 800 miliona godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke