• 2
 ≫ 

Akcije Fejsbuka pale, Zakerberg izgubio 7 mlrd. $ u trenu: Kako su pojedini brendovi ipak skočili?

 ≫ 

Popularna platforma za druženje je "odigrala" loše ovaj put. Deonice pale za 5 odsto

  • 2

Svaka kompanija sada, u toku pandemije Covid-19 i ekonomske krize, imaju svoju strategiju za očuvanje poslovanja, ali i ugleda.

Neki se snalaze bolje od drugih, a berza pokazuje da je reč "otkaz" okidač za sunovrat akcija, dok je potpisivanje vrednih ugovora - prečica za spas.

Ovako piše CNBC, brend Gap beleži rast akcija, za čak 28 odsto, posle potpisivanja ugovora sa muzičkom zvezdom Kanjeom Vestom. "West’s Yeezy" studio će dizajnirati odevne kolekcije za Gap, a prvi proizvodi bi trebalo da se pojave 2021. godine.

Sa druge strane, sunovrat akcija beleže Nike, Goldman Sachs, JPMorgan, Wells Fargo, Facebook, Harley Davidson. Proizvođaču sportske opreme deonice su pale za 5 odsto, jer je najavio neminovna otpuštanja i značajan kvartalni gubitak.

I banke su podlegle uticaju korone, pa tako Goldman Sachs beleži pad akcija od 7,2 odsto, JPMorgan - 4,9 procenata, a Wells Fargo, za koji analitičari kažu da će najverovatnije ukinuti isplatu dividende, beleži pad od 6,4 %.

Mark Zuckerberg, Mark Zakerberg Mnoge kompanije su "okrenule leđa" Fejsbuku u ovim trenucima / Foto: Tanjug/AP

Facebook je takođe "odigrao" loše ovaj put. Akcije su mu pale za 5 odsto, nakon što su mnoge kompanije obustavile oglašavanje na društvenim mrežama, pa i na ovoj popularnoj platformi, u znak bojkota zbog rasističkih sadržaja koje, ovi mediji, prema njihovom mišljenju - ne hendluju na pravi način.

Mark Zakerberg više nije treća najbogatija osoba na svetu (posle Gejtsa i Bezosa) i to jer je zbog pada vrednosti akcija izgubio čak 7,2 milijarde dolara.

Harley Davidson je takođe značajno pogođen zbog korona krize, a akcije su mu se sunovratile 5,5 %, nakon što je objavio da ukida oko 140 radnih mesta u SAD. Devedeset mesta biće smanjeno u fabrici " Harley’s York", Pensilvanija, dok će 50 pozicija biti smanjeno u Viskonsinu, u pogonu "Tomahawk".

Ipak, akcije trgovina Bed Bath & Beyond skočile su juče za 8 odsto, nakon što je Banka Amerike saopštila da vrednost preduzeća Buybuy Baby može biti jednaka gotovo celoj trenutnoj vrednosti Bed Bath & Beyond-a. Banka Amerika je povećala svoj cilj za tu akciju, s 12,5 na 14,5 dolara.

Akcije kompanije Virgin Galactic su skočile 1,7 odsto, nakon drugog uspešnog leta svemirskog broda nad Novim Meksikom, a piloti su leteli brzinom većom od one zabeležene prvog puta.

Video: Firma Ilona Maska lansirala novi kontigent satelita u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>