• 1
 ≫ 

Hteli su da postanu noćna mora Starbaksu, napravili čudo, skupili 12 mlrd $ - sad ih skidaju s berze

 ≫ 

Kineski Starbakas delistiraju s berze

  • 1
Luckin Coffee, kompanija, logo Foto: Shutterstock

Charles Zhengyao Lu - kada čujete to ime verovatno vam ništa ne znači, ali priča koju je razvio ne može da vas ostavi ravnodušnim. On je čovek koji je pokušao s iznajmljivanjem automobila i uslugom vožnje, ali se ipak obogatio zahvaljujući ulaganju u "Luckin Coffee", popularni lanac kafe.

Ovaj kineski brend kafeterije odlučio je potpuno da popularizuje ispijanje kafe i nošenje papirih čaša po ulicama i šoping centrima, ali i da predstavi kvalitetnu kafu i onim siromašnijim slojevima društva.

Želeli su da postanu Starbaksova noćna mora koristeći sve etičke, neetičke i potrošačke karakteristike kineskog tržišta kako bi u rekordnom roku postali vladari u Kini, najpopularniji lanac za prodaju kafe i da se pozicioniraju na međunarodnom tržištu.

Verovali ili ne, brend postoji samo tri godine. Ali isto toliko i njegovo postojanje, izgleda.

Pravi haos nastao je upravo ovih dana. Luckin Coffe je otvorio čak 4.500 lokala, dostigao vrednost od 12 milijardi dolara na berzi, i sada se suočava sa poražavajućim vestima - delistiraju ih na berzi.

Gotovo munjevito se među brokerima širi rečenica: "Pojavila se nova generacija kineske prevare".

Kako su rasli galopirajućom brzinom, mnogima zapravo nije bilo jasno kojim to tačno kapitalom finansiraju osnovne troškove i sirovine.

Pojavljuje se konačno izveštaj kompanije Muddy Waters Research, koja u njemu optužuje Luckin Coffee za lažiranje finansijskih izveštaja. Prema njihovom istraživanju, prihodi u trećem kvartalu 2019. godine su lažno povećani za 69%, a u četvrtom kvartalu za čak 88%, a ubrzo je pokrenuta opsežna istraga.

Luckin Coffee, kompanija, logo Foto: Shutterstock

Početkom juna je objavljeno kako je Luckin Coffee lažirao prodajne podatke za 2019. godinu u iznosu od čak 310 miliona dolara, a vrednost deonica kompanije je za nekoliko dana pala za više od 70 odsto, izgubivši čak 5 milijardi dolara vrednosti. Kompanija se skida s Nasdaq-a, kreću tužbe investitora, a već nedeljama padaju glave vodećih ljudi u kompaniji, pod optužbama za finansijske prevare i malverzacije.

Uz sve trgovinske sukobe s Kinom, SAD najavljuje donošenje pooštrenih zakona prema kojima bi se uvela obaveza revizije finansijskih izveštaja kineskih kompanija kojima se trguje na američkom tržištu kapitala. Ovo bi se posebno odnosilo na kineske internet kompanije.

Ali da se vratimo na kafeteriju.

Ove godine, pre skandala, Luckin Coffee je imao otvorenih 4.500 kafeterije u svim kineskim gradovima, povezanih s vrlo intrigantnim poslovnim modelom.

Porudžbine su se isključivo primale online, preko aplikacije koja bi korisnicima nudila jeftinu dostavu, ili ih iz bilo koje lokacije u gradu navodila na najbližu pick-up Luckin Coffee prodavnicu, koje u većini slučajeva nisu nudile prostor za sedenje. S tom strategijom, Luckin prodavnicima nije bio potreban veliki prostor.

Luckin Coffee Foto: Printscreen

Širi se enormno i nudio kafu koja je jeftinija 20 odsto od Starbaksove. A imao je i dodatne popuste. Gotovo svakodnevno su korisnicima delili online kupone s popustima od 40 do 70 %, druga kafa besplatno i sl, u tolikom broju da apsolutno niko i nikada ne bi plaćao punu cenu kafe.

Postao je nekako ponos kineskog poslovnog uspeha, i već u prvoj godini potpisao stratešku saradnju s tehnološkim divom Tencentom. Poslovnu strategiju je gradio na superbrzoj ekspanziji i agresivnoj marketinškoj kampanji, a Starbaks su prozivali javno za monopol i neetično poslovanje.

Posle samo godinu dana, završili su na američkom tržištu kapitala Nasdaqu, kada je na samom početku sa 17 dolara akcija skočila na 51 dolar. Najzanimljivije je što mesecima posle skandala Luckin Coffee i dalje radio, a hiljade radnika nije sumnjalo u poslovni model.

Međutim, izgleda da je zabranom listiranja na berzi ovoj avanturi kraj.

Video: Stranci, a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>