• 4

Lek protiv korone će koštati do 5.700 dolara? Tviteraši besni: "Samo gledaju profit"

Iz kompanije, međutim, poručuju da je reč o "fer ceni", s obzirom na vrednost medikamenta

  • 4
Korona virus

Foto: Tanjug/AP

Kompanija "Gilead Sciences" objavila je planove cena za svoj lek protiv korone, Remdesivir. Američkoj vladi i drugim razvijenim zemljama će naplatiti 390 dolara po bočici, odnosno oko 2.340 dolara za tipičan petodnevni tretman lečenja.

Američka biofarmaceutska firma navodi da će ponuditi model sa jednom cenom, kako bi se izbegla potreba za pregovorima od države do države, što može usporiti pristup leku. Za komercijalno osigurane pacijente, petodnevni tretman koštaće 3.120 dolara.

Duži tretman lečenja od 10 dana, koštaće vlade od 4.290 dolara po pacijentu, i 5.720 dolara pacijenta sa privatnim osiguranjem u SAD. Kako je rekao CEO kompanije, Danijel O'De, "cena će omogućiti svi pacijenti širom sveta imaju pristup ovom leku".

Kompanija je takođe saopštila da je sklopila sporazume sa generičkim proizvođačima za pružanje leka po "znatno nižim cenama", u zemljama u razvoju. S obzirom na potencijal smanjenja troškova za bolnice i spašavanja života, ova kuća ističe da je cena od 390 dolara po bočici "znatno niža" od vrednosti leka.

Tek dva meseca pošto je "Gilead Sciences" hitno dobio dozvolu Uprave za hranu i lekove (FDA) za lečenje pacijenata - objavio je cenu.

 

 

Američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga saopštilo je da je obezbedilo više od 500.000 kurseva lečenja, koje će distribuirati američkim bolnicama do septembra.

 

Ipak, Tviteraši nisu zadovoljni objavljenim cenama, niti načinom na koji SAD pristupaju ovoj situaciji.

 

 

Video: Lončar o stanju u novopazarskoj bolnici: Sada nema pacijenata po hodnicima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>