• 1

Kina lansirala "najpametniju" hidroelektranu na svetu

Ceremoniji lansiranja prisustvovao je kineski predsednik Si Đinping

  • 1
Wudongde Hydropower Station, Kina

Foto: Profimedia

Prva jedinica za proizvodnju energije hidroelektrane Wudongde u Kini uspešno je puštena u rad u juče, 29. juna 2020. To je sedma po veličini hidroelektrana na svetu i četvrta po veličini u Kini.

Ceremoniji lansiranja prisustvovao je kineski predsednik Si Đinping. Takozvana "najpametnija" hidroelektrana na svetu, nalazi se na granici provincija Sečuan i Junan, na jugozapadu Kine. Stanica je izgrađena korišćenjem vrhunskih inteligentnih tehnologija, uključujući praćenje temperature u realnom vremenu i naprednu opremu za fugiranje.

Termometri i cevi za hlađenje su ugrađeni u beton da bi se otkrila njegova temperatura u realnom vremenu. Protok vode može se automatski prilagoditi, tako da na inteligentan način realizuje proces hlađenja betona.

Wudongde je prva brana na svetu koja u potpunosti koristi cement sa niskom toplotnom temperaturom, koji može da izdrži velike temperaturne razlike. Temperaturna razlika, koja uzrokuje pucanje betona i ugrožava sigurnost brane, je svetski problem u hidroenergetici.

Ova mega hidroelektrana je konstruisana kao betonska brana sa dvostrukim zakrivljenjem luka, maksimalne visine od 270 metara. Temeljni ležaj brane debljine je samo 51 metar, što hidrocentralu čini najdužom branom od 300 metara, trenutno u svetu.

 

"Tanki" beton biće u mogućnosti da skladišti približno 7,4 milijarde kubnih metara vode u svom rezervoaru. Dužina iskopa glavne radionice podzemne elektrane u brani Wudongde oborila je svetski rekord s visinom od 89,8 metara, što je ekvivalentno zgradi sa 30 spratova.

Hidroelektrana će moći da proizvede 38,9 milijardi kilovata električne energije godišnje, nakon što pokrene svojih 12 proizvodnih jedinica. Projekat bi trebalo da bude u potpunosti završen u decembru 2021. godine.

 

Količina energije koju Wudongde proizvede, uštedeće 12,2 miliona tona standardnog uglja i smanjiće emisiju ugljen-dioksida i sumpor-dioksida za 30,5 miliona tona i 104.000 tona svake godine.

Zajedno sa hidroelektranama Baihetan, Xiluodu i Xiangjiaba, Wudongde će činiti deo kaskade elektrana na reci Jinša. Klaster će imati instalirani kapacitet veći od 46 miliona kilovata i godišnje će proizvoditi oko 190 milijardi kilovat-sati električne energije.

Video: Pogledajte most preko reke Amur koji spaja Rusiju i Kinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miile

    3. jul 2020 | 19:52

    Pametnija od Đerdapa....ma nema teorije...Đerdap sve fekalije šalje u EU

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>