• 0
 ≫ 

Neverovatno: Berze zabeležile najbolji rezulat u poslednje 22 godine. Šta se zbiva?

 ≫ 

Berze su zabeležile najbolji kvartal u poslednje dve decenije, pokazuju rezultati kvartala koji je upravo završen. Porasli su gotovo svi berzanski indeksi, neki čak 30 odsto

  • 0
Berza

Foto: Tanjug/AP

Berzanski indeksi SAD završili su najbolji kvartal u poslednjih 20 godina.

To je izuzetan rezultat imajući u vidu da je korona virus ostavio mnoge bez posla širom sveta i opšteg zastoja. Ovaj skok znači oporavak poverenja potrošača i veće cene nekretnina, a sve to je pomoglo da se nadoknadi trenutna zabrinutost zbog sve većeg broja novih slučajeva koronavirusa u mnogim američkim državama.

Kako kažu analitičari, ovo bi mogao da bude najbolji kvartal od 1987. godine.

Akcije su naglo porasle, a Volstrit je završio svoj najbolji kvaral u poslednje dve decenije. Industrijski indeks Dau džons porastao je 217,08 bodova ili 0,9%, na blizu 25,812,88. S&P 500 je porastao 1,5% do 3.100,29, a Nasdak 1,9%. do 10.058,77.

Preciznije, Dau džons je 1987. godine vredeo 21, 6 odsto, S&P imao je najveći rast od 1998. godine, dosegnuvši skoro 20%. A u međuvremenu, Nasdak je skočio 30,6% u kvartalu, što je bio njegov najbolji kvartalni učinak od 1999. godine.

indeksi

Foto: Printscreen

Kombinacija četiti faktora: stumulansa, kretanje virusa i ponovonog otvaranja ekonomije kao i nade da će se pronaći vakcina, dovele su do porasta akcija u drugom kvartalu.

Berzanski indeksi rastu i zahvaljujući nadi investitora u nove podsticajne mere i korekciji cena deonica nakon oštrog pada prošle sedmice.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica su porasle, a najviše u industrijskom.

Investitori su ignorisali vesti o daljem rastu broja zaraženih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na više od 2,5 miliona, dok je umrlo više od 125 hiljada ljudi.

Radije su se fokusirali na vesti o postupnom otvaranju ekonomija većine saveznih država, a kako su splasnule nade u brzi oporavak od koronakrize, ulagači se nadaju i daljim podsticajnim merama centralne banke Federalnih rezervi (Fed) ili Kongresa.

Najviše je skočila cena akije Boinga, više od 14 odsto, jer je izveden prvi sertifikacioni let sa 737 MAX, koji je bio prizemljen duže od godinu zbog nekoliko teških nesreća.

Deonice Fejsbuka i Amazona porasle su za 2,9%, što je u utorak ostvarilo dobitak, dok je Netflik napredovao 1,7%.

Investitore je ohrabrilo i nekoliko makroekonomskih izveštaja koji pokazuju da se najveća svetska ekonomija posteupeno oporavlja od oštrog pada u martu i aprilu.

Zbog pandemije koronavirusa, svetske berze polovinom marta pale su na najniže vrednosti u više godina. No, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama vlasti širom sveta, od kraja marta do polovine juna nadoknadile su veliki deo prethodnih gubitaka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>