• 0

Bivši zaposleni prodavali lažne Birkinke: Prete im godine zatvora i stroga novčana kazna

Konačna presuda je najavljena za 24. septembar 2020. godine

  • 0
HErmes Birkin tasna Birkin tašna / Foto: hermes.com

Trenutno se u Parizu, prestonici evropske mode, sudi bivšim zaposlenima kompanije Hermes, jer su prodavali kopije čuvenih Birkin tašni (vrednih nekoliko desetina hiljada dolara) azijskim kupcima i uspeli dobro da zarade.

Naime, reč je o najskupljim tašnama na svetu, mahom izrađenim od krokodilske kože, čija proizvodnja je posebno osmišljena, a liste čekanja na kupovinu su predugačke. U Francuskoj je povodom ovog "modnog zločina" održana redovna sudska sednica, budući da je grupa od 10-ak ljudi, među kojima je sedmoro bivših zaposlenih, bukvalno prevarila azijske kupce.

Inače je dobro poznato da su na tamošnjem tržištu skupi i brendirani proizvodi veoma traženi, a ovaj put, neki od njih "pali" su na savršeno verne kopije Birkin tašne, pri čemu je gotovo nemoguće razlikovati repliku od originala. Od 2011, pa naredne četiri godine, prodato je ukupno 148 "lažnjaka".

Sporna uigrana grupa uspela je da na taj način zaradi više od 4 miliona evra, a najviše su prodavali u Hong Kongu. Iako je reč o kopijama, jasno je da tašne nisu bile nimalo jeftine. Lažne Birkinke prodavali su po ceni od 23.500 do 32.000 evra, a tada je u ovlašćenim radnjama takav model, ali original, koštao oko 44.000 evra.

Otežavajuća okolnost je i ta da su zaposleni imali pravo da prave tašne za lične potrebe. Tužilac insistira da zatvorska kazna bude u trajanju od četiri godine, a da novčana kazna iznosi 200.000 evra. Konačna presuda je najavljena za 24. septembar 2020.

Video: Parižani zaplesali na ulici, prkoseći karantinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>