• 4

Od danas vaša rata kredita je veća za 300 dinara: Postoje dve šanse za lakšu otplatu

Kako je ranije potvđeno za naš portal, o eventualnom produženju moratorijuma i drugim olakšicama odlučivaće banke u svakom slučaju posebno

  • 4
kredit, biznis, banka

Foto: Shutterstock

Moratorijum od 90 dana na otplatu kredita i ostalih obaveza ističe danas i banke nastavljaju redovnu naplatu mesečnih rata.

Rata je nešto veća, za kamatu koja je obračunata u protekla tri meseca, a zatim raspoređena na broj preostalih rata. Ukoliko želite da vam se i dalje olakša otplata kreditnih ili lizing obaveza, morate to da dogvorite sa svojom bankom, odnosno da pitate da li vam ona daje takvu mogućnost.

Dakle, dve šanse za lakšu otplatu su da banka može za svakog klijenta posebno donositi odluku ako ne može da nastavi plaćanje usled opravdanih razloga, i 3 varijante za otplatu koje vam donosimo u nastavku teksta.

NBS je ostavila prostor da banke to samoinicijativno dogovore sa svojim klijentima.

Nekoliko hiljada klijenata, koji su prihvatili moratorijum, počeli su da isplaćuju svoje obaveze i pre njegovog istekao od 90 dana.

Iz centralne banke navode da su bankama dale preporuku da se po završetku perioda moratorijuma, klijentima na ostatak duga pripisuje redovna kamata obračunata tokom perioda zastoja i pravi novi plan otplate produžen za tri meseca.

Kažu i da su banke dužne da svim klijentima koji su koristili moratorijum, bez dodatnih troškova dostave novi plan otplate, sačinjen na način kojim se obezbeđuje potpuna informisanost klijenata o svim elementima obaveza i načina njihovog izmirivanja.

U skladu s odlukom NBS, olakšice u otplati obaveza prestaju 29. juna za kredite i faktoring, a 30. juna za dozvoljeno prekoračenje platnog računa, kreditne kartice i vanbilansne plasmane.

Koliko će rata biti veća?

 

šater, kredit, biznis, otplata

Foto: Shutterstock

Svako ko ima kredit, a ratu nije platio prethodna tri meseca plaćaće malo više od onih koji nisu pauzirali.

Narodna banka Srbije je na jednom konkretnom primeru objasnila i koliko:

Radi se o kreditu od 500.000 dinara na sedam godina, uz kamatu od 9,82 odsto, koji je podignut februara 2018. Mesečna rata tog kredita je bila 8.631,85 dinara.

Onaj ko ovaj kredit nije plaćao tri meseca od srede će početi da vraća i to 311 dinara mesečno više. Tako će biti, kako je pojasnila NBS, do kraja isplate kredita, odnosno narednih pet godina.

Tri meseca koliko nisu plaćali na kraju će ih koštati nekih 18.657 dinara više nego one koji su vraćali kredit sve vreme. Banke su klijentima mogle da ponude još dve opcije, ali ova im je kao najpovoljnija prva ponuđena.

3 varijante za vraćanje

 

Za one kojima moratorijum ističe treba da znaju da postoje tri varijante vraćanja:

U ovom periodu, nastavljate da plaćate svoju obavezu, ali ovaj deo od 90 dana gde je kamata i glavnica, kamata se pripisuje glavnici i raspodeljuje linearno, a dok se vremenski rok trajanja kredita produžava za 90 dana. Takođe,  klijenti ako nisu u prethodnih 90 dana potrošili novac, i imaju za tri rate, mogu da dođu kod banke i kažu da žele da uplate za 90 dana koliko duguju i potom nastavljaju da plaćaju potpuno istu ratu.

Treća varijanta koja je prisutna kod banaka je da ako neko nema za glavnicu, produžava se za 90 dana, ali može ako hoće da plati kamatu koja je bila u periodu od ova tri meseca. O tome opširnije u našoj posebnoj vesti OVDE.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    1. jul 2020 | 11:28

    Kakva sada kamata, kad je donesen moratorijum na vladi receno bez ikakvih dodatnih troskova, ovo je klasicna prevara ljudi

  • Ivan

    1. jul 2020 | 11:23

    Lopovi!..... Pljacka i ucena..!

  • Marko

    1. jul 2020 | 12:58

    Slobodno objavite moje komentare, od 100 vi 2 objavite, a nista ruzno nisam pisao... Vucicu reaguj, ti si rekao da kamate nece biti, nisu gradjani trazili da im se rate obustave na tri meseca, nego ste vi to sa njima dogovorili...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>