• 0

Novi skandal s dizelašima: Ko je zapravo kome nabavljao sporne auto-delove?

Da li će ikada sve u vezi dizelgejta izađi na videlo do kraja

  • 0
gorivo benzin filter

Foto: Shutterstock

Policija i tužioci su upali i pretresli kancelarije proizvođača auto-delova Kontinental.

Opet su pretresli i prostorije nemačkog proizvođača automobila VW, u sklopu petogodišnje revizije oko skandala sa dizelgejtom.

Pretresi su izvršeni u nekoliko gradova uključujući Hanover, Regensburg, Volfsburg, Gifhorn, Berlin, Frankfurt i Nirnberg, izjavio je portparol tužilaštva u Hanoveru.

Zaposleni u Kontinentalu osumnjičeni su za "podržavanje prevare i pružanje lažne dokumentacije", navode tamošnji mediji citirajući tužioca Olivera Esenhauera. Zvaničnik je rekao da je pod lupom sedam inženjera i dva vođa projekata.

Nemački proizvođač automobila nije komentarisao detalje istrage, ali je rekao da sarađuje sa vlastima. Prema lokalnim medijima, Kontinental negira da je svojim kupcima dobavljao softver za manipulaciju testovima emisije gasova.

Ovo je samo proširenje skandala sa dizelgejtom, koji je počeo još 2015. godine, kada je otkriveno da su automobili koji se prodaju u Americi imali poseban softver koji im omogućava da maskiraju pravi nivo emisije tokom testiranja.

Nemački proizvođač automobila kasnije je priznao je varanje, što je rezultiralo lavinom tužbi i milijardama novčanih kazni i odšteta za kupce.

Izgleda, još nije gotovo.

Inače, Kontinental je jedna od prvih velikih kompanija koja je saopštila da je zabeležila slabe poslovne rezultate u trećem tromesečju, iskazanim u padu operativne dobiti za 20 odsto. Stoga su najavili masovne otkaze.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>