• 27
 ≫ 

Srpski dinar jedna od najstabilnijih valuta na svetu, kažu evropski bankari

 ≫ 

NBS ima pregršt municije i za naredni period

  • 27
Novac dinari

Foto ilustracija: Shutterstock

Stručnjaci austrijske Erste grupe za valutna tržišta ocenili su da je srpski dinar „jedna od najstabilnijih valuta na svetu“ u analizi kretanja deviznih kurseva nacionalnih valuta zemalja Centralne i istočne Evrope (CIE) prema evru.

U izveštaju se navodi da fraza „nemojte se boriti protiv centralne banke“ dobro ilustruje kretanja na deviznom tržištu u Srbiji.

Analitičari Erstea ističu da je dinar jedna od najstabilinijih valuta u svetu od početka godine, te da je Narodna banka Srbije u prvih pet meseci 2020. intervenisala neto prodajom deviza u iznosu od 875 miliona evra, što čini 6,1 posto ukupnih deviznih rezervi.

Novac, dinari, stednja, novcici

Foto: Shutterstock

Takođe ocenjuju da NBS ima „pregršt“ municije (u smislu deviznih rezervi), i da očekuju da se deprecijacijski pritisci u narednom periodu postepeno smanje.

Kao argumente, koji idu u prilog njihovim očekivanjima, navode stabilnu makroekonomsku sliku Srbije, stabilan priliv stranih direktnih investicija i atraktivan nivo realnih prinosa na državne obveznice.

U izveštaju je dat grafički prikaz kretanja kursa EUR/RSD, kao i projekcije analitičara Erste grupe koji očekuju nastavak relativne stabilnosti kursa dinara u narednom periodu. Vremenski horizont prognoze obuhvata period do sredine 2021. godine.

U analizi, koja je između ostalog obuhvatila i kretanje kursa mađarske forinte, češke krune, poljskog zlota, analitičari Erstea su upozorili da kursevi valuta zemalja CIE nisu imuni na globalne promene raspoloženja i da bi stoga investitori trebalo da prate i vesti vezane za pandemiju korona virusa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    3. jul 2020 | 07:37

    Dinar kao i uvek stabilno bezvredan.... kad trebas zaraditi 1000 din radis ko crnac ceo dan a kad trebas nesto kupiti za 1000 din kupis kilu kobasice i otisle pare....

  • Lord

    3. jul 2020 | 07:51

    Slatko se nasmejah ovako rano...

  • Prle

    3. jul 2020 | 08:47

    Evo idem odmah u banku da zamenim sve evriće za dinare , samo da nema gužve valjda nisu čuli svi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>