• 54

Vučić: Da ponovo vadimo iz ćupa za nove mere? Nemamo

Vučić je naveo da niko više u svetu, pa ni Srbija jednostavno nema novca za nove mere

 • 54
Aleksandar Vučić, ekonomija

Foto: Shutterstock, Tanjug/Dragan Kujundžić

Ozbiljno smo pristupili ekonomskim merama, rekao je predsednik Aleksandar Vučić gostujući na RTS.

- Za tri meseca ćemo da isplatimo minimalac, kao što smo isplatili onih 100 evra za koje smo bili napadani - rekao je večeras predsednik Srbije.

Kako je podsetio, 7. jula biće isplata poslednjeg minimalaca. Navodi i da je zemlja imala defalciju u prethodnom periodu što pokazuje kolika je snaga ekonomije.

- Imali smo deflaciju u ovom periodu što nije dobro, ali naša ekonomija je jaka.  Juče sam razgovarao sa Martinom (predstavnik MMF). MMF je spustio prognozu za evrozonu i sve ostale su mu prognoze pesmističnije  - podseća Vučić na projekcije MMF i to što jedino Srbiji nije spuštena ocena.

Prognozu za Francusku sa -7,2, na -12,5 su spustili, naveo je kao primer.

- Diskretno su rekli da bi možda mogli delimično da sa saglase, ali da Srbija ne treba toliko da štrči... Nama je važno da MMF nama nije smanjio projekciju. Držimo pod kontrolom javne finansije, javni dug ne sme da pređe 60 odsto.  Mnogo je važno da pokažemo da imamo snage i energije i mogućnosti da smo u stanju da zemlju vodimo na uspešan način i po planu da plata bude 900 evra, a penzije 400, 450 - istakao je.

Uskoro će, naveo je, biti u svetu otkaza i smanjivanja plata u javnom sektoru širom Evrope.

- U poslednjih pet godina uspeli smo da pretknemo sve u regionu - rekao je on i naveo da ćemo prvi put preteći i Hrvatsku po BDP i privrednom rastu.

On je podsetio da su plate zdravstvenim radnicima povećane dva puta tokom ove godine.

- Ako ne bude problema, tačnije ako nam kovid ne bude pravio probleme i previše uticao na ekonomiju, biće još jednog povećanja - kaže.

Na pitanje šta će biti ako korona ugrozi dodatno ekonomiju i da li se razmišlja o novom paketu ekonomskih mera rekao je:

- Da vadimo iz ćupa? Nemamo. Taj novac nemamo - rekao je Vučić i naveo da niko više u svetu, pa ni Srbija jednostavno nema novca za nove mere.

- Neće biti novog paketa pomoći za privredu, jer mi nemamo novca koji možemo izvući iz ćupa i deliti. Mi dnevno na testove potrošimo milion evra, a ovo ne traje jedan dan. To su ogromni troškovi, ali država se dobro drži i u svemu uspeva - rekao je Vučić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragana Mihajlovic

  Moj Aleksandar je moj sin ljubljeni. Hvala ti sine moj na svemu,Baka Darija je jako srecna. Ne mogu vam neprijatelji nista, moja unuka ceka posao za medicinara i nadam se da ce vam pomoci. Ljubim vas.

  5
  4

  Podelite komentar

 • Aleksa

  Kapiram da ne sme sve stati ali mora se čuvati i zdravlje.. Vandredno stanje je opet na snazi...

  103
  1

  Podelite komentar

 • Marko Perić

  Država neće moći još dugo ovako, naša neodgovornost može skupo da nas košta...

  107
  7

  Podelite komentar

Google preporuke